hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Parancsra nincs innováció
Interjú Saul Singerrel, a Start-Up Nation című könyv egyik szerzőjével

2013. 01. 24.
Hogyan képes Izrael, egy alig több mint hétmilliós ország, amely nem rendelkezik természeti kincsekkel, ellenségek veszik körül minden oldalról, és folyamatos hadiállapotban áll, több start-up céget elindítani, mint Japán, India, Dél-Korea, Kanada és Nagy-Britannia együttvéve? A siker titkairól írt nemzetközi sikerű könyvet a héten mutatta be a Patmos Records Kiadó. A magyar fordításban Startra kész nemzet című kötethez Oszkó Péter volt pénzügyminiszter írt előszót.

Huszonöt különböző nyelvre készült fordítás után magyarul is megjelent a Start-Up Nation című könyvük. Mit gondol, az érdekes sikertörténeteken túl miért lehet érdekes ez a kötet?

– Úgy vélem, hogy a könyv legfőbb üzenete Magyarország számára is az, hogy ha egy olyan kis ország, mint Izrael, amely rengeteg nehézséggel küzd, és kevés lakossal rendelkezik, képes úrrá lenni a különböző akadályokon, akkor ez másoknak is sikerülhet. A Szilícium-völgyet leszámítva Izrael indította útnak a világon a legtöbb start-up céget. Izrael egy főre számítva kétszer annyi kockázatitőke-befektetést vonz, mint az Egyesült Államok, Európához képest pedig mintegy harmincszor többet. A jelenlegi gazdasági válsággal küszködő országok számára az is fontos üzenet, hogy a kisvállalkozások és az innováció a munkahelyteremtés és a növekedés fontos forrásait jelentik. Természetesen minden országnak a saját erősségeire kell építenie, de nagyon sok előny származhat abból, ha az ilyen vállalkozó szellemű országok összefognak, egyesítik az erősségeiket és közösen lépnek előre az innováció területén.

Izrael Európában általában katonai konfliktusok, területi viták vagy éppen béketárgyalások kapcsán kerül be a hírekbe. Hogyan fogadták a gazdasági sikerekről írt beszámolót?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!