hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Naplemente negyedmilliárdért
Megkerült a Csontváry-életmű titokzatos darabja

2012. 12. 27.
 „A kiemelkedő kvalitású, ritka festmények ára a válság ellenére folyamatosan növekszik” - nyilatkozta a Heteknek a napokban magyar árverési rekordot elért galéria vezetője, Virág Judit. A művészettörténész szakértő szerint évtizedes munka van abban, hogy a tulajdonos nekik ajánlotta fel árverésre Csontváry 113 éve  lappangó remekművét. A Traui tájkép naplemente idején című festmény 1899-ben készült, de csak idén ősszel láthatta először a nagyközönség. Nem sokáig: december 16-án 240 millió forintért egy műgyűjtő megvásárolta magángyűjteménye számára.

„Csontváry legenda, olyan mítosz, akinek képeiért rendkívüli összeget hajlandók megfizetni azok, akik ezt megtehetik. Nem véletlenül tartotta Csontváry-kép az előző rekordot is. (2006-ban 230 millió forintért kelt el a Szerelmesek találkozása című festmény – a szerk.) Ráadásul a festő rövid alkotói ciklusában viszonylag kevés képet készített, és ezek közül nagyon ritkán bukkan fel árverésen bármelyik is – az elmúlt évtizedekben mindössze négy-öt kép –, különösen ilyen jelentős alkotás, mint a Traui tájkép. Mi több, a kép tökéletes állapotban maradt fenn, egész a mai napig, még restaurálni sem kellett” – mondja Virág Judit, aki tizenöt éve vezeti a nevét viselő budapesti galériát.

A kép igazi különlegesség: a létezése közel száz éve ismert, de még reprodukciót vagy fotót sem látott róla senki – természetesen a tulajdonosokat leszámítva. „Egy verőfényes júniusi délután egy úr telefonált a galériába, mondván, évtizedek óta családi tulajdonukban van egy Csontváry-festmény, amit most szeretnének eladni. Érdeklődésünkre el­mondta, hogy ismert monográfiákban ugyan nem szerepel a festmény, de a kép közvetlenül a Kosztka családból került a tulajdonukba. A festmény megpillantása villámcsapásszerű volt. Az a ritka, kivételes pillanat, amikor még különösebb információk nélkül, de kétséget kizáróan tudjuk, hogy egy fantasztikus és hiteles alkotást tartunk a kezünkben” – emlékszik vissza Virág Judit a képpel való első találkozásra az árverésre készült katalógusban.

Természetesen a művet alaposan megvizsgálták, s egyértelműen megállapították, hogy Csontváry 1900 körül festett mediterrán látképeinek egyikéről van szó. De vajon melyik helyszínt örökítette meg a művész? A kép jobb oldalán látható felnyitható híd alapján a megfejtés a dalmáciai Trau, mai nevén Trogir városa. Csontváry halála óta összesen tizenöt képe került elő az ebben a korszakában készült olasz és dalmát tájképekből. A kutatók az életmű rekonstruálása során a korabeli katalógusok adataiból megállapították, hogy öt kép készülhetett 1899 és 1900 között Trauban, de ebből csak négy volt ismert.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!