hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nőgyűlölet a zsigerekben
Miért nem érti Varga képviselő a családon belüli erőszakot?

2012. 09. 20.
„Nem látom, mi haszna lehet a férfinak a nőből, hacsak nem az, hogy gyereket szüljön neki” - írta annak idején Szent Ágoston, aki mellé az idők során más katolikus egyházatyák is felsorakoztak, miszerint a nő „hiányos és satnya”, valamint a „halál kapuja”, „a bűn bajnoka”, az „ördög fegyvere”. Sőt, a reformáció atyja, Luther Márton szerint a nőknek azért széles a csípőjük és tomporuk, hogy otthon üljenek. Ezek után nem meglepő, hogy a kormány által eszményíteni kívánt, konzervatívnak mondott családmodell sokak ellenszenvét váltja ki.

Az előző hét híre volt egyes kormánypárti képviselők reakciója annak a parlamenti vitának a során, amely a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá való minősítését tárgyalta (Lázadó női csoportok a Fidesz ellen. Hetek, 2012. szeptember 14.). S bár korábbi álláspontját megváltoztatva hétfő este a Fidesz mégis megszavazta a kezdeményezés támogatását, a családon belüli erőszak ettől még nem fog azonnal eltűnni. A mai Magyarországon minden ötödik nő érintett. És ez nemcsak fizikai bántalmazást jelent, hanem – Ranschburg Jenő pszichológus meghatározása szerint – „szándékosan elő­idézett, rendszeresen ismétlődő, illetve tartós lelki gyötrelmet” is.

Természetesen ez nem csak „nőkérdés”, kisebb mértékben férfiakat, gyakran – nemtől függetlenül – időseket és gyermekeket is érint. A kormánypárti felszólalók némelyike azonban azonnal az úgynevezett konzervatív családmodell és a nők családon belüli szerepének megváltozására vezette vissza a problémát. „…majd ha mindenki megszülte a maga két-három vagy négy gyerekét, akkor mehet önmegvalósítani meg emancipálódni” – világított rá Varga István képviselő úr kristálytisztán a probléma „valódi” okára.

De vajon miért ez jut az eszébe úgy „zsigerileg”? Mi lehet az oka annak, hogy nemcsak nálunk, de egész Európában (hogy csak az öreg kontinensnél maradjunk) súlyos probléma a nők bántalmazása a családon belül még modern korunkban is?! Épp abban az Európában, amely büszkén vállalt gyökereit a görög–római és a zsidó–keresztény kultúra magasrendűnek és humánusnak tudott eszméiben véli megtalálni. Érdemes körülnézni ennek a kulturális örökségnek a háza táján.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!