hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szeretetnepper - Rendhagyó film a magyar alvilágról

2012. 05. 17.
„Készült egy nagyon figyelemreméltó alkotás, amely kicsit kilóg a hazai filmes mezőnyből: színvonalas és üzenetében nagyon erős hatású" - vélekedett lapunknak Gesztesi Károly színész, a Szeretetnepper című film narrátora. A film egy testvérpár - egy maffiavezér és egy lelkész - történetét dolgozza fel nem mindennapi módon.

Pécsett zajlott le a Szeretetnepper című magyar Keresztapa-film mozipremiere, amely a maga nemében igencsak sajátos alkotás, hiszen önmagában már az is meglepő, ha egy magyar film vulgarizmus és pornográfia nélkül képes bemutatni a hazai alvilágot, méghozzá erős hitelességgel. Az sem mindennapi persze, amikor egy maffiafilm végén a jó karakter áldozza fel magát azért, hogy megmentse egy velejéig romlott figura életét. No meg az sem túl megszokott, hogy a pozitív hős történetesen egy hívő roma férfi.

Kétségtelen, hogy minden együtt van a filmben ahhoz, hogy - Gesztesi szavaival élve - igazi hungarikum kerekedjen a történetből: az egyik oldalon romavircsaft, maffiavilág, nevelőintézet, prostitúció, drog és fegyver, a másik oldalon egy keresztény tánccsoport, s mindennek előterében egy roma állami gondozott ikerpár története: az egyik mint magyar Corleone, a másik mint lelkész - két ellentétes pálya ugyan, de mindkettőjük világa egyformán marsbélinek tűnik tipikus átlagmagyar szemmel. Jól tükrözi ezt a film lánykérős jelenete is, amikor a nem roma szülőknél a kettős sokkhatás kiveri a biztosítékot: nem elég, hogy a lányuk választottja lelkész, de ráadásul még cigány is.

„A film alapjául egy igaz történet szolgált, amely egy testvérpárról szól, és vagy tíz éve foglalkoztat, hogy miként lehetne ezt Magyarországon megfilmesíteni" - meséli Király Márk színész, a film főszereplője és egyik forgatókönyvírója. Korábban már színpadra vitte a történetet, de az igazi lehetőséget az jelentette, amikor tavaly ősszel megkeresték őt a magyar közszolgálati televízió Pamende című roma műsorától, hogy készítsen számukra egy huszonhat perces karácsonyi műsort, ami a helyzetnek megfelelően „kicsit a romákról is szól és kicsit a kereszténységről is". „Rögtön elővettük az ötletet - meséli a főszereplő, aki egyben a Hit Gyülekezete egyik roma közösségének vezetője is Pécsett. - Az csak lendített a dolgon, hogy az eredetileg amerikai történet magyar adaptációjában romák lettek a főhősök, mivel ez nagyon is aktuális téma ma Magyarországon. Azt is szeretnénk elmondani az embereknek, hogy nem az a megoldás, amit a szélsőjobb hirdet. Én is roma vagyok, és a megtérés állította helyre az életemet. Szívemből jövő a történet."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!