hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit ér az ember, ha paraszt?

2012. 05. 24.
Ez volt a szerző, Veres Péter első gondolata, amikor végül is a Mit ér az ember, ha magyar? címet adta a számos ponton vitatható, de legalább annyira ma is aktuális, „Levelek egy parasztfiúhoz" alcímet viselő könyvének, amelyben nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy bevezessen a közélet az idő tájt sem egyszerű világába. A vitára és továbbgondolásra késztető megfigyelések és elemzések, találó és sajátos életszemléletből fakadó kritikák egy autodidakta népi író bölcsességét tükrözik. S habár az irodalomtörténészek a múlt század húszas-harmincas éveiben jelentkező népiíró-mozgalom balszárnyához, Illyés Gyula és Darvas József társaságába sorolják a szerzőt, s a mozgalom jobbszárnyát - például Féja Gézát és Sinka Istvánt - jellemzik úgy, mint a parasztság szerepének romantikus, olykor mitologikus képzeletvilágba ragadtatott mentorait, nyugodt lélekkel mondhatjuk, hogy ez utóbbi többé vagy kevésbé minden népi íróra vonatkozik.

Ha azonban képesek vagyunk - ami kétségtelenül küzdelmes feladat - lefaragni a mozgalomról a „saját fajtáját" idealizáló, s ezért másokat olykor lenéző, valóban korszerűtlen eszméket, akkor a túlzásokra hajlamos mítosz alatt időtálló és tanulságos felismerésekre lelhetünk.

A parasztság hiánya a politikában

Minden hamisan csengő, idillikus felhang nélkül be kell látnunk: végső soron a természetközeli állapotból ered, hogy a paraszti életformának mindig volt - és meggyőződésem szerint ma is van - önfenntartó ereje. Anélkül, hogy századokra visszanyúlva történelmi parabolát akarnánk fölvázolni, elegendő, ha arra a közelmúltbeli tényre hivatkozunk, hogy - padláslesöprés, kuláklista és erőszakos téeszesítés, azaz a negyvenéves diktatúra ellenére - a rendszerváltoztatáskor a Független Kisgazdapárt egy középpárt-erősségű frakcióval került be a parlamentbe. És ez egészen rendkívüli jelenség volt! Mert ugyan indultak más, úgynevezett történelmi pártok a választásokon, de ez a nem is elhanyagolható mértékű parlamenti megjelenés egyedül - eltekintve a szocializmus alatt ugyan korlátozott, de mégiscsak élő keresztyén-keresztény szellemiségre épülő KDNP-től - a mindenes­tül társadalmi katakombákba szorított Kisgazda­pártnak sikerült.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!