hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fajtiszta magyar nincs
Mit árulnak el a gének származásunkról?

2012. 05. 31.
„Tipikus mai magyar politikai jelenség, nem szeretném minősíteni, mert elragadtatnám magamat." „Tudományosan igazolhatatlan, etikailag megengedhetetlen." Ilyen véleményeket fogalmaztak meg lapunk által megkérdezett szakemberek annak kapcsán, hogy egy jobbikos férfi az internetre kitett genetikai vizsgálati leletével igazolta, hogy nincs benne sem zsidó, sem cigány gén.

„Nem létezik zsidó, roma vagy akár magyar gén, de rossz is belegondolni, hogy milyen következményekkel járna, ha ilyesmi tudományosan igazolható lenne" - nyilatkozta lapunknak Dr. Czeizel Endre genetikus, utalva

a kuruc.infónak arra a hírére, miszerint egy jobbikos honfitárs genetikai leletekkel tudja igazolni - a rasszista portál leplezetlen sajnálatára áltudományos módon -, hogy az ő esetében „kizárhatók a zsidó és roma felmenők".

„Magyarországon egyre többen fordulnak családfakutatókhoz azzal a céllal, hogy kiderítsék, volt-e a felmenőik között zsidó származású személy. De nem valamiféle fajtisztaság bizonyítása miatt - ilyet el se vállalnék, és nem is tapasztalni erre igényt -, hanem elsősorban külföldi munkavállalás, időleges letelepülés terve, valamint személyes kíváncsiság, sőt büszkeség áll az effajta kíváncsiság hátterében" - közölte kérdésünkre Bárdossy Péter családfakutató.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!