hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A 447-es járat rejtélye
Kiderült, miért zuhant a tengerbe az Air France gépe

2012. 05. 24.
Egy hónapon belül esedékes a francia Kutatási és Vizsgálati Hivatal (BEA) jelentése a közel három éve az Atlanti-óceánba zuhant Air France 447-es járat tragédiájával kapcsolatban. A repülőgépen 216 utas (köztük 5 magyar) és 12 fős személyzet tartózkodott. A balesetet senki nem élte túl.

A Rio de Janeiróból Párizsba tartó Airbus A330-200 típusú, menetrend szerinti járata 2009. június 1-jén, valamivel hajnali 2 óra után vészjelzés nélkül tűnt el a földi irányítás radarképernyőiről. Ezután a gép még 24 automatikus üzenetet küldött a légitársaság franciaországi karbantartó központjába, majd nyoma veszett. A rejtélyt senki nem értette. Az Airbus A330 típusú gép csúcstechnológiának számít, és ilyen repülő még soha nem zuhant le korábban utasforgalomban (egy tesztrepülés során már történt hasonló tragédia). Marc Dubois kapitány több mint húsz éve állt az Air France alkalmazásában, 11 ezer órányi repüléssel a háta mögött.

A gép két másodpilótával repült: David Robert 6500, míg Pierre-Cedric Bonin 2900 repülési órát tudhatott magáénak. Nagy erőkkel indult meg a keresés, és elkezdődtek a találgatások is, hogy miért zuhant le az Air France 447.

Majdnem két évvel később, 2011 áprilisában 3900 méter mélyen sikerült megtalálni a repülési adatokat rögzítő fekete dobozt. Később a pilótafülkében elhangzottakat rögzítő doboz is előkerült, így rekonstruálhatóvá váltak az események. Bár a pontos következtetéseket a BEA végleges jelentéséből tudhatjuk majd meg, a brit Telegraph összeállította a tragédia forgatókönyvét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!