hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Divatdiktatúra
Egyre fiatalabbak a modern szépségeszme áldozatai

2012. 04. 26.
Az evészavarok a 20. század végétől váltak divatos betegségekké, enyhébb fokozatban ma már szinte minden fiatal lányt, sőt egyre több fiút is megkísértenek, s labilisabb személyiségeknél könnyen súlyos, akár halálos pszichiátriai betegséggé fajulhatnak.

Egy szállóigévé vált mondat szerint az evészavarok azok a lelki betegségek, amelyekben a legtöbben meghalnak. Jellegzetes pszichoszomatikus betegségekről van szó, ahol a lelki zavarok a fizikai állapot leépülésében öltenek testet.

„Az evészavarok gyógyulási arány tekintetében más súlyos pszichiátriai betegségekhez hasonlóak: a betegek fele meggyógyul, egynegyede javul, de tünetekkel küzd. Maximum tíz-húsz százalék körüli a visszaesési arány. A páciensek egynegyede nem gyógyul meg, az összességében húsz százalékos halálozási arány ez utóbbi csoportból kerül ki, ők más téren is súlyos önkontrollzavarral küzdenek" - mondta el lapunknak Túry Ferenc pszichiáter. Az evészavaros betegek esetében nélkülözhetetlen a pszichoterápiás kezelés, ami szükség esetén gyógyszeres kezeléssel is társul. Az érintetteknek általában nincs betegségtudatuk, ezért a hozzátartozóknak meghatározó szerepük van a felismerésben. Ma egyre gyakoribbak az önkontrollhiány szélsőséges formái, miközben egyre nő azoknak a fiataloknak a száma is, akik bizonyos időközönként produkálnak csak evészavaros résztüneteket, mint az önhánytatás, hashajtószedés, mániás testedzés vagy pár napos éhezés.

Az evészavarok testi szövődményekkel is járhatnak. Ezek egyik csoportja a koplalás és a diétázás következménye (testi leromlás, hajhullás, hormonzavar, anyagcserezavarok). Másik csoport a falási rohamokkal kapcsolatos; ezek a szövődmények elsősorban az emésztőrendszer felső szakaszát károsítják (nyálmirigyek megduzzadása, gyomorrepedés). A harmadik csoportba a súlycsökkentő viselkedések következményei tartoznak (például a hashajtók, vízhajtók szedésének ártalmai). A károsodott szervrendszereket tekintve a szövődmények között elsőként a gyomor-bél rendszer panaszai és a szívritmuszavarok említendők. Mellesleg a fogak is tönkremennek, kihullanak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!