hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Végtörlesztő-részletek
Van, akinek megéri, van, akinek nem

2011. 10. 06.
Még csak egy hete, hogy eldördült a rajtpisztoly a devizaalapú jelzáloghitelek végtörlesztésével kapcsolatban, máris beindult a „fúrás-faragás" és a „kiskapuzás". Akinek van elegendő és könnyen hozzáférhető megtakarítása, annak nem lehet nagy kérdés, hogy végtörlesszen-e, vagy sem. Viszont minden más esetre igaz, hogy „csak lassan a testtel" - derül ki a szakértői kommentárokból.

Orbán Viktor kitalálta, Lázár János bejelentette, Rogán Antal benyújtotta, a Tisztelt Ház megszavazta, Schmitt Pál pedig aláírta. Röviden így rekonstruálható az „otthonmentő program" elemeként aposztrofált végtörlesztési törvény születése. Ennek köszönhetően - mint ismeretes - szeptember 29-től egészen december 30-ig lehet igényelni egyösszegű, kedvezményes hitelvégtörlesztést, amennyiben az adós a törvényben rögzített árfolyam alatt vette fel a hitelét (ez svájci frank esetében 180, euró esetében 250, míg japán jen esetében 2 forint), és a pénzintézet nem mondta fel a hitelszerződését ez év június 30-ig.

Természetesen az új törvény hangos fogadtatása sem maradt el: a Bankszövetség rögtön az Alkotmánybírósághoz és az Európai Unió illetékes szervezetéhez fordult, a Magyar Nemzeti Bank vezetői több fórumon is hangsúlyozták, hogy a végtörlesztési törvény rontja az ország gazdasági kilátásait, és kamatemelésekhez vezet, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója vészjóslóan „elszabaduló kamatokról" beszélt, míg a nemzetközi elemző- és hitelminősítő cégek szinte egyöntetűen csak a kétségeiknek adtak hangot. A londoni Fitch Ratings szerint a végtörlesztések „nyomást gyakorolhatnak a bankok hitelportfóliójára", és „hátráltatják a bankszektor hosszú távú fejlődését". A Goldman Sachs elemzése alapján nem valószínű, hogy túl sokan élnek majd a végtörlesztés lehetőségével, mivel kevés az emberek megtakarítása, habár a Fitch Ratings meglátása szerint sokan fordulnak majd hazánkban a forinthitelek felé. A Moody's Investor Service „aggasztó precendensnek" titulálta a magyar kezdeményezést, amely jelentős „piaci bizonytalanságot okoz". Mindeközben a Financial Times „kisajátításnak" nevezte a kormány lépését, a The Economist hasábjain pedig már a magyar kormány legutóbbi gazdasági lépéseinek kudarcaival vontak újabb párhuzamot.

A reakciók első hullámában gyors számítások készültek a bankszektor feltételezhető veszteségeiről. Amennyiben a jelenlegi devizahitelek 20 százalékát kedvezményesen előtörlesztik, 320 milliárd forintos tőkeveszteség éri a szektort. (Összehasonlításképpen: a 15 évig tartó „banki aranykor" idején olykor még ennél is nagyobb összesített éves nettó nyereséget produkáltak a hazai hitelintézetek.) Ennél pontosabb összeget egyelőre csak a Raiffeisen Bank anyavállalata közölt. Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója Moszkvában azt nyilatkozta, hogy habár 35 milliárd forintos veszteséggel számolnak a végtörlesztési törvény kapcsán, a magyar leánybank bezárása nincs terítéken.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!