hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ütközőzóna lett a Hit Gyülekezete

2011. 06. 24.
Az elkeseredett politikai sárdobálás erdélyi fejezeteibe olykor avatatlanok is belekeverednek. Így járt a Romániai Hit Gyülekezete (RHGY) is, amelyet Tőkés László új pártja és annak politikai, egyházi holdudvara próbál az RMDSZ ostorozására felhasználni. Szűcs István, a Hit Gyülekezete nagyváradi csoportjának vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a lavinát egy tavaly ősszel a Polgármesteri Hivatalhoz benyújtott kérelem indította el, melyben a keresztény közösség egy használaton kívüli, lerobbant lovardát igényelt meg, hogy azt a hívek adományának köszönhetően a város dicsőségét is szolgáló, virágzó közösségi színtérré alakítsa (a terület tulajdonjoga továbbra is az önkormányzatot illette volna).

Az ügylet meghiúsult, miután a jobboldali kötődésű Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) hecckampányt indított a sajtóban, és „titkos ingatlanpanamával” vádolták meg Szűcséket, bele­keverve persze a helyi RMDSZ-t is. A magukat a vallási türelem tekintetében ősi hagyományokat ápoló Erdélyről elnevező fiatalok helyi újságokban megjelentetett cikksorozata hemzsegett a KGB-s, securitatés érvanyag és terminológia mára divatját múlt gyöngy­szemeitől (agymosás, lelki terror, pénzügyi szekta, báránybőrbe bújt farkasok, hamis próféták stb.), melyeket egyébiránt egy kis zsidózással is kiegészítettek.
Romániában a Hit Gyülekezete már a rendszerváltást megelőzően elkezdte tevékenységét, s azóta csaknem száz településen van jelen közel tízezer fős tagsággal, melyből 30 gyülekezet nagyobb, magyarlakta városban működik – mondta el a Heteknek a Romániai Hit Gyülekezeteinek országos elnöke, Fodor Sándor, hozzátéve, hogy a legutóbbi évek tapasztalatai arra ösztönözték őket, hogy több városban román gyülekezeteket is alapítsanak, illetve román nyelvű istentiszteleteket is tartsanak. Az érvényben lévő egyházi szabályozás értelmében a gyülekezet a jövő évig még vallási egyesületként működik, majd a 2007-es vallástörvény alapján kezdeményezheti egyházi státuszának elismertetését. „Gyülekezeteink kiegyensúlyozott társadalmi kapcsolatokkal rendelkeznek, sőt közösségeinkben több politikai irányzathoz tartozók képviseltetik magukat, úgy az RMDSZ, mint a nemzeti irány tekintetében, ezért is érthetetlen számunkra a mostani sajtókampány” – jegyzi meg a lelkész.
Újabb hangulatkeltés zajlik ugyanis, melyet már magyarországi sajtóorgánumok is átvettek. A probléma ezúttal annyi, hogy a Hit Gyülekezete nagyváradi csoportja ki merte bérelni hétvégi istentiszteleteihez a helyi Ady Endre Kulturális Központ egyik termét. Az ingatlant az RMDSZ alapította Mecénás Alapítvány és a római katolikus egyház közös pályázatán elnyert, a magyar kormány által 2003-ban odaítélt 320 millió forintból építették fel, ezért Fodor József, a nagyváradi római katolikus egyházmegye vallási sokszínűségre érzékeny vikáriusa úgy érezte, hogy – az egyébként hangosan antiklerikális – Ady emlékét neki kell megvédenie a legdinamikusabban növekvő neoprotestáns szabadegyháztól. A Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke érdekes módon semmi kivetnivalót nem talált a bérleti jogviszonyban.
„Gyanítom, hogy ismét egy politikai üzenetváltás áldozatai lettünk, amely Tőkés püspök úr és az RMDSZ között zajlik” – jegyzi meg Fodor Sándor, és lelkésztársa, Szűcs István, az RHGY alelnöke is azt erősíti meg, hogy közösségeik nem vesznek részt politikai csatározásokban. „Egész egyszerűen kinőttük az előző bérleményünket, és az irodánkhoz tartozó teremben sem férünk már el” – teszi hozzá a nagyváradi gyülekezet vezetője, aki közleményben tudatta, hogy ezután is elhatárolják magukat mindenféle politikai alkutól, és továbbra is az evangélium hirdetésére és széleskörű karitatív tevékenységükre koncentrálnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!