hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hátszél az új pártnak
Tőkés püspök megpróbálja, ami másnak nem sikerült

2011. 06. 24.
A Fidesz egyre nagyobb intenzitással küzd a határon túli szavazók megnyeréséért, ám a lendületet az utóbbi hetekben több diplomáciai bonyodalom is megtörte. A szavak mellett ráadásul a finanszírozási oldal felbukkanása is feszültségekhez vezethet, mely a magyar kormány bábáskodásával zajló új erdélyi párt esélyeit hivatott ersíteni.

Nem eseménytelen a szomszédpolitikánk. Március közepén a román külügy­miniszter azt kérte Füzes Oszkár bukaresti nagykövetünktől, hogy ismertesse a román hatóságokkal Orbán Viktor határokon túli magyarokhoz intézett március 15-ei ünnepi üzenetének eredeti szövegét, és határolódjon el a román sajtóban Orbánnak tulajdonított, de valójában az üzenetben nem szereplő kitételektől. Május 31-én arról kértek tájékoztatást a nagykövettől, hogy miért ad otthont
a brüsszeli Magyar Régiók Háza a székelyföldi irodának, míg előző csütörtökön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a román területi-közigazgatási reformról tett kijelentését minősítették szokatlannak és nem helyénvalónak. Május végén Németh Zsolt külügyi államtitkár kérette be Románia budapesti nagykövetét a Külügyminisztériumba, ahol a kolozsvári Mátyás-szoborra elhelyezett román felirat és zászló ügyét említette a diplomatának, valamint kifogásolta, hogy a szobornál feltartóztatták a bukaresti magyar nagykövetet. A napokban pedig Kövér László mondatai miatt kényszerült magyarázkodásra Orbán Viktor a szlovák miniszterelnök asszony felé.
Aztán itt a legújabb: Borut Pahor szlovén miniszterelnök egy május végi háttérbeszélgetésen élesen kritizálta a magyar alaptörvényt és a miniszterelnököt is. A magyar fél Szlovénia budapesti nagykövetének már június 14-én jelezte, hogy visszautasítja a kijelentéseket. A szlovén kormányfő személyes találkozón tisztázná a kérdést Orbán Viktorral.

A választás nem vicc

Tőkés László 2010 decemberében jelentette be új politikai formációját, május elején pedig el is indította az Erdélyi Magyar Néppárt hivatalos bejegyzését. Romániában azonban nem könnyű pártot alapítani: a bejegyzéshez 25 ezer aláírást kell összegyűjteni az ország
18 megyéjéből és a fővárosból, megyénként minimum hétszázat. A regiszt­rációs tor­nába a Fidesz korábbi favoritjaként az RMDSZ-szel szemben támogatott Magyar Polgári Párt (MPP) bicskája is majdnem beletörött. A Szász Jenő, korábbi székelyudvarhelyi polgármester által vezetett tömörülés bejegyzése majdnem négy évig húzódott, és csak
Basescu elnök segítségével sikerült pontot tenni a tortúra végére. Még így sem tudtak azonban átütő sikert elérni a 2008-as önkormányzati választásokon, ahol az RMDSZ-nek 178 polgármesteri posztot sikerült szereznie, az MPP-nek pedig csak 11-et. Talán ekkor született meg a korszakalkotó ötlet: jöjjön a töretlen népszerűségnek örvendő református püspök által jegyzett kísérlet. Időközben a tét is emelkedett, hiszen immár nemcsak ideológiai kérdés, ki és hogyan képviseli az erdélyi magyarok ügyét, hanem anyaországi politikai kérdés is. 250 ezer határon túli választóról van ugyanis szó, akiket a Fidesz saját nyájába akar terelgetni a szavazati jog megadásával.
A magyar kormány szinte azonnal Tőkés püspök új pártja mellé állt, nemcsak szavakban, hanem anyagiakban is. Elsőként a kettős állampolgárság igénylését segítő irodák létrehozásánál hozták helyzetbe oly módon, hogy a püspök által elnökölt Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács több irodáját „alakították át” Demokrácia Központoknak, és ide utalták a közel hatvanmillió forint kincstári támogatást. „A minden magyarlakta megyében, illetve nagyobb városban jelen lévő irodahálózat – ahol várhatóan az erdélyi magyarok jelentős része megfordul majd – növelheti ugyan Tőkésék ismertségét, de a székelyek elég csavaros gondolkodásúak, nem mindenáron kell nekik Orbán állampolgársága. Az érzelmekre apelláló hívószavak pedig Trianon óta bizony megkoptak, nem elég erősek már egy új párt alapításához” – véli az RMDSZ egyik politikusa.
A szavakhoz mindenesetre felület kell, így a Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány erdélyi lapokat kezdett el felvásárolni, a „határon túli magyar sajtótevékenység ápolására és megsegítésére”. Hazai sajtóhírek szerint az e célra szánt 250 millió forint a Szerencsejáték Zrt.-től származik. Az ellenzék szerint nem probléma, ha a Fidesz egy alapítványon keresztül médiahátteret épít Tőkés László alakuló pártjának, de legalább ne magyar adóforintokból és egy jogilag kikezdhető civil szervezeten keresztül tegye.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!