hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hol köt ki a betegek és az állam pénze?
Gyógyszermilliárdok

2011. 04. 01.
A magyarországi gyógyszerpiacon - patikai áron - évente mintegy 600 milliárd forint cserél gazdát. Az összeg 88 százaléka, mintegy 530 milliárd forint az állam által támogatott gyógyszerek forgalmából tevődik össze, beleértve a kórházak által felhasznált gyógyszereket is. Az állam körülbelül 300 milliárdot fizet a gyógyszerárak támogatására, a kormányzat azonban jelentősen csökkenteni kívánja ezt a tételt: mint a Széll Kálmán Terv ismertetésekor kiderült, 2012-ben 83 milliárd forintot, 2013-ban és 2014-ben 120-120 milliárdot vonnak ki a rendszerből. A mintegy 30 százalékos kurtítást úgy kívánják megvalósítani, hogy a betegek terhei ne nőjenek - szól a politikai nyilatkozat. Kérdés, hogy ha nem a beteg, akkor ki állja a csökkenés árát?

Szlazsánszky Ferenc

A gyógyszerek költségeit három szereplő fizeti: a gyártó, aki előállítja és forgalmazza, az állam, aki dobozonként támogatást ad a gyógyszer árába és a beteg, aki az orvos rendelése alapján megveszi a gyógyszert. Ha a kormány úgy kívánja csökkenteni saját költségeit, hogy közben a betegek terhei ne nőjenek, egy lehetőség maradt: a gyártókkal kell megfizettetni a megtakarítást.

Kétséges azonban, hogy hajlandóak, illetve képesek-e a gyártók pótolni a gyógyszerkasszából kivonandó állami pénzt - hiszen 2007 óta jelentős extra-adók sújtják az ágazatot. A gyógyszercégek 2010-ben például 57 milliárd forintot fizettek be az államkasszába, többet, mint amennyit a gyógyító-megelőző ellátásra fordítunk. A szakértők álláspontja szerint biztosan nem lehet a Széll Kálmán Terv megtakarításait teljes mértékben a gyártókkal megfizettetni, mivel az ilyen törekvésekre sokféle választ adhatnak, például bizonyos gyógyszerek forgalmazását egyszerűen megszüntethetik, vagy visszafogják a beruházásaikat. A gyógyszeripari szereplők túlnyomó része nemzetközi cég - akkor is, ha éppen magyarországi központtal rendelkezik -, a döntések meghozatalakor mindig nemzetközi viszonylatban gondolkodik. A megszellőztetett intézkedések sorai között olvasva azonban úgy tűnik, hogy a kormány a politikai nyilatkozatoktól eltérően maga sem hisz abban, hogy a lakosság terhei ne nőnének a példátlan mértékű megtakarítási terv megvalósulása során. Elég csak az úgynevezett dobozdíj 300 forintról 500 forintra történő emelésének tervére vagy az áprilistól megvalósuló, több száz kombinációs készítményt érintő 25 százalékos áremelkedésre gondolni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!