hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ünnepi túladagolás

2011. 01. 07.
Karácsonykor idén is megnövekedett a lelki segélyre szorulók száma, a szilveszteri bulizások szélsőségei pedig főleg a fiatalok között igényeltek orvosi beavatkozást. Miközben a családi együttlét és a magány egyaránt probléma forrása lehet, mások nehéz anyagi helyzetük miatt kerültek kritikus helyzetbe.

A szilveszter minden évben csúcsidőszakot jelent a toxikológusok számára, s ez most sem volt másképp. A betegforgalom az átlagos duplájára nőtt, s mintegy 60 embert kezeltek a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályán. A betegellátásra szorulók között jelentősen megnövekedett a fiatalok aránya.

„A betegeimnek legalább a fele 14 és 18 év közötti volt" - mondta lapunknak Zacher Gábor osztályvezető főorvos. Az orvosi beavatkozásra szolgáló okok 80-85 százalékában az alkohol mértéktelen fogyasztása, vagy az alkohol-kábítószer kombinációja szolgáltatta az év fordulóján. „A szilveszter sajátos értelmezése szerint mindenáron jól akarják érezni magukat az emberek, akár a korlátok felrúgása által is. Egyesek az alkoholhoz nyúlnak, mások még energiaital és gyógyszer kombinációjával is próbálják fokozni a hangulatot.

Az alkoholista diák egyébként ma már nem számít újdonságnak: hétköznapokon, tanítási időben hetente két-három esetben is hoznak be a toxikológia osztályra olyan fiatalokat, akik a tanulás helyett az italt választják" - tudtuk meg. Haláleset idén szilveszterkor egy alkalommal fordult elő, azonban nem a bulizás, hanem az otthon hiánya miatt. Egy 43 éves hajléktalan hölgy hűlt ki az utcán, menthetetlenül. A kórházi osztály az óév utolsó napjától az új év első napjának reggeléig folyamatosan üzemben volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!