hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Éhbér vagy külföld
Minden második magyar orvos nyugaton próbál szerencsét

2010. 12. 10.
A drámai mértékűvé váló orvoselvándorlás megállítására zöld­keresztes mozgalom elindítását javasolja a Magyar Rezidens Szövetség. Egy idei felmérés alapján kiderült: a rezidensek 93 százaléka dupla kezdőbérért itthon maradna, és cserébe még a hálapénzről is lemondana.

Évente 700 medikushallgató végez az általános orvosi karon, majd ezután vár rájuk a szakorvosi gyakornoki, más néven rezidensi munka. Egyidejűleg évente 800 orvos megy nyugdíjba az elöregedőfélben lévő ágazatból, miközben jövőre várhatóan már 1000 orvos távozik külföldre dolgozni a Magyar Rezidens Szövetség adatai szerint. Ennek is köszönhetően egyre vészesebb a szakorvoshiány hazánkban, jelenleg 2000-2500 betöltetlen állás van az országban. Egy kórházi szakorvos kezdőbére 95 ezer forint: kollégáival együtt a közalkalmazotti bértábla szerinti fizetést kapja, amihez különböző címeken kap pluszdíjazást, ha hajlandó robotolni. Szakmai előmenetel, továbbképzés, perspektíva a legkevésbé fér bele a képbe, a kiégés általános kórtünet, az öngyilkosság, válás, alkoholizmus, stresszbetegségek szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb foglalkozásnak az orvosi pálya számít.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Papp Magor nemrégiben azzal az egészségügyi államtitkárság által is támogatott javaslattal állt elő, hogy indítsanak az egészségügyben zöldkeresztes mozgalmat. Eszerint azok a rezidensek, akik szerződésben vállalják, hogy nem fogadnak el hálapénzt, a nettó bérük kétszeresét, mintegy 200 ezer forint fizetést kapnának ezentúl. A mozgalomhoz csatlakozók kitűzőt is viselnének. A koncepció részletei még kidolgozásra várnak, miközben vészesen fogy a rezidensképzésre jelentkező orvosok száma, mivel egyre többen döntenek úgy, hogy a szakorvosi vizsgájukat már külföldön teszik le. A Magyar Rezidens Szövetség idei felmérésében a hallgatók a külföldi munkavállalás legfőbb okaként az alacsony béreket, a szakmai előmenetel hiányát és a megalázó paraszolvenciarendszert említették. Egyébként az ő képzésük is - a nem költségtérítéses hallgatók esetében - egyenként 15-20 millió forintjába kerül az adófizetőknek.

A rezidensek kezdeményezését sokan indokoltnak tartják, bár a konkrét tartalmával kevesen értenek egyet. Közéjük sorolhatjuk a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) is, melynek elnöke, Éger István elmondta lapunknak: nehezményezik, hogy a Magyar Rezidens Szövetség nem egyeztetett a szélesebb szakmával, mert az orvosok itthon tartásának problémáját ennél bonyolultabb kérdésnek tartják, s ezt a MOK szombati közgyűlése is megerősítette. „Igaz, hogy egyre több rezidens hagyja el az országot, de azért Európában elsősorban még mindig a jól képzett, megfelelő tapasztalattal bíró szakorvosainkat várják, akiket nem lehet azzal itt tartani, hogy a rezidensek fizetését megduplázzuk, már csak azért sem, mert az komoly bérfeszültségekhez vezet a szakmában. A 200 ezer nettó kezdőbér ma azt jelentené, hogy egy pályakezdő 30 százalékkal több bért kap, mint egy 55 éves, két szakvizsgával bíró, nagy gyakorlatú szakorvos" - állítja Éger István, hozzátéve, hogy az orvosi életpályamodellt a kamara benyújtotta már a minisztérium kérésére, s abban az egész előmeneteli javadalmazás rögzítésre került, tekintet nélkül arra, hogy ez mennyire valósítható meg a „jelenlegi nyomorúságos körülmények között". (Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságon lapunkat úgy tájékoztatták, hogy valóban egy életpályamodell-szerű megoldást keresnek az egészségügyben dolgozó emberek itthon tartására, ennek keretén belül, a zöldszalagos ötlet kapcsán egy önkéntes ösztöndíjas modellben is gondolkodnak. A rendszer 2011 őszén indulna el, és egyelőre csak a rezidensekre vonatkozna.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!