hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Báthory véres legendája
Ellenreformátorok áldozata lett a Fejedelemasszony?

2010. 02. 13.
Juraj Jakubisko Báthory című mozija a legújabb kísérlet gróf Nádasdy Ferencné, Ecsedi Báthory Erzsébet „horrorisztikus elemekkel tarkított” életének bemutatására. 1971-ben Harry Kümmel Vér az ajakon és 1974-ben Walerian Borowczyk Erkölcstelen mesék című alkotásai voltak filmes előhírnökei a „kelet-európai Fellini” által újrafeldolgozott „vérgrófnőlegendának”.

Különböző számítógépes játékok, horrorfilmek és heavy metal zenekarok merítettek ihletett a külföldön nagy népszerűségnek örvendő 17. szá­zadi úriasszony alakjából. Benni Bodler skandináv szerző Vampyrfesten című könyvében romániai vámpírkirálynőként, „a Sötétség fejedelemasszonyaként" említi Báthory Erzsébetet, aki a Kárpátokban lakik. Gróf Nádasdy Ferencnét a magyar történetírás és irodalom is De Sade márki hazai változataként, egyfajta szadista-perverz hungarikumként tartotta számon.

„A lányok közül legalább Erzsébet, ki Nádasdy Ferenc neje lőn, nem járt az anyja nyomában. Ez volt a csejtei vári szörny, ki ha vérrel nem mosdott is, mint a hagyomány állítja, de bizonyos, hogy számtalan ártatlan nőt legyilkoltatott, és ezeknek kínzásában különös kedvét lelte, míg 1610-ben tettei kitudódván, elzáratott, és börtönében 1614. augusztus 21-én valószínűleg méreg által undok életének véget vetett" - írja Nagy Iván családtörténeti munkájában 1868-ban.

Elgondolkodtató, hogy az Ecsedi Báthory Erzsébetről szóló horrorlegenda első írásos forrása Turóczi László jezsuita páter munkája. Turóczi 1729-ben adta ki tanmeséjét, melynek központjában a protestáns grófnő állt, aki szép, ártatlan leányok vérében fürdött, hogy így őrizze meg fiatalságát. Gonosz, betegesen szadista és leszbikus hajlamaival szolgálói kínzásában és öldöklésében is gyönyörködött. Ebben a bűnös öldöklésben érte őt tetten Thurzó György nádor, és vetette örökös börtönre a csejtei várba. A jezsuita elbeszélésének fő célja a protestáns hittől való elrettentés volt. Nem véletlenül használta fel a magyarországi reformáció vezéralakjainak, a Nádasdyaknak torzított családtörténeti momentumait. Ez az ellenreformációs vámpírlegenda vált később a közkeletű rémtörténet alapjává, és szolgált számtalan bizarr vers, regény, film alapjául. Még 20. századi írók fantáziáját is megmozgatták Turóczi sorai. A Báthory Erzsébet titkos naplója című kiadvány például egy cirkalmasra sikeredett, a 17. századi magyar nyelvet imitáló szöveg, tele túlfűtött erotikával és szexuális aberrációkkal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!