hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért írta Gárdonyi az Egri csillagokat?
110 éve indult útjára Gergely és Vicuska története

2009. 12. 24.
110 évvel ezelőtt, 1899. december 24-én kezdte meg a Pesti Hírlap Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének közlését. Senki nem gondolta volna, hogy a legolvasottabb magyar regény első mondatait látja azon a karácsonyon.

„Aki visszavonultan él, nagyobb világot fedez fel, mint aki utazik. Csatákat él át, s földrengéseket, s egy-egy történelmet, amely a lélek világtörténelme" - írja Gárdonyi utolsó, Bibi című regényében. Egyénisége, életműve a mai napig számos tisztázatlan kérdéssel, hamis mítosszal, klisével terhelt, műveit sokszor félreértelmezik, alul- vagy túlértékelik.

Gárdonyi életének és életművének fontos korszakhatára volt az Egerbe való költözés (1897). Ez az az időszak, amikor nemcsak új alkotói közeget keresett a vidéki magányban, hanem új utakat, megoldásokat is kutatott. Bővült témavilága, új műfajokat próbált ki. Gárdonyi folyamatosan vizsgálta környezetét, nyitott maradt a társadalomra, annak változásaira, a modernség megérintette, és igazodni is próbált annak körülményeihez. Ez a nyitottság azonban pusztán csak szemlélődést jelentett, a megújulás alapos-csendes önújítási folyamat volt. Munkavégzése sokszor volt kísérletezés, olykor önmagával is ellentmondásba keveredve.

Gárdonyi mindennapjait a munka, a család (édesanyjával és két fiával élt, felesége korábban elhagyta), az utazások, a barátokkal való beszélgetések, világmegváltó vitatkozások töltötték ki. Napjai nagy részében dolgozószobájában ült: írt, olvasott, elmélkedett. Szép időben botanikus kertjében sétálgatott, s ha éppen nem valamelyik művén dolgozott, szívesen fogadott vendégeket, vagy látogat­ta meg barátait, ismerőseit Eger belvárosában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!