hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kapuvári tejesember

2009. 07. 25.
Cserpes István kapuvári sajtműhelyében a nap huszonnégy órájában zajlik a munka: este már indulnak a beszállító autók, hogy begyűjtsék a Hanság falvaiból a napi 10-13 ezer liter, frissen fejt tejet. Hajnali négy óra után indulhat a gyártás: készül a tejszín, a joghurt, a túró, a tejföl és a többi finomság, este pedig már szállítják is tovább a 60 féle árut az ország különböző pontjaira. A fejéstől számított második napon már meg is vásárolhatjuk a friss – és adalékanyagoktól mentes – tejtermékeket a boltokból, vagy éppen a Boci boci tarkát zenélő hűtőautókból.

Úgy tudjuk, a világon egyedülálló ez a gyors feldolgozás. A multik központi raktárában akár egy hónapig is eláll a tejtermék, akkor itt minek ez a nagy sietség?

-A tej alaptulajdonsága, hogy egy idő után megromlik, és ez így van rendjén. Hűtve is csak hét napot bír ki. Lehet ez ellen hadakozni például tartósítószerek adagolásával, ezt azonban mi nem tesszük, mert az a minőség rovására menne. Nálunk a tejfeldolgozásban luxusnak számít egy-egy nap elvesztegetése, mert tudomásul vettük a természeti adottságokat, és ehhez igyekszünk alkalmazkodni.

Pedig a modern világtól elválaszthatatlanok a tartósítószerek és a mesterséges adalékok.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!