hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha lefagy az agy
Multitasking: a hatékony munka átka

2009. 05. 29.
Pszichológusok drámai hangon hívják fel a figyelmet arra, hogy a multifunkcionális munkavégzés során, amikor az illető telefonál, e-mailezik, faxol, SMS-ezik egyfolytában, minden egyes kizökkenés után újabb negyedóra szükséges a munkában való ismételt elmélyedéshez, s ahogy haladunk előre a munkafolyamatban, az elkövetett hibák száma meredeken nő. Ez ugyanúgy érvényes a mai 50 évesekre, mint a 16 évesekre.

„Gyártom a kimutatásokat, miközben kétpercenként szól a telefon, vagy faxokra kell válaszolni egész nap, s amikor visszamélyednék a számok világába, jön fél tucat sms, majd megérkezik a pizzafutár, és egy rakás e-mailt is el kell küldeni az ügyfeleknek, miközben a munka határidejét nem lehet kitolni. Mindennek következtében bárhogyan is igyekszem, a munkaidőm a napi 8 óra helyett mindig 12-re nő, és menetrendszerűen elfelejtek nagyon fontos feladatokat, mert a naptárt sincs időm megnézni, ahova az emlékeztetőket felírom" - tart élménybeszámolót a 34 éves könyvelő, Balázs.

A multitasking a számítástechnika világából kölcsönvett kifejezés, ami egyidejűleg több feladat elvégzését jelenti. Elsősorban a számítógéphez kötött munkavégzés kapcsán ismert a jelenség, mikor egyszerre több oldal van megnyitva a gépen, s a felhasználó például zenehallgatás közben e-maileket ír, Excel-táblázatokat gyárt, információkra vadászik az interneten, miközben SMS-ekre válaszol. A kutatások szerint ez a sokrétű tevékenység egyértelműen a koncentráció és a hatékonyság rovására megy, a megosztott figyelem az idő előrehaladtával a munkafeladatban elkövetett hibák megsokszorozódásához vezet.

Amerikai pszichológusok a kilencvenes évek óta vizsgálják a multitasking jelenséget és annak korlátait az emberi munkavégzésben. Kimutatták, hogy az emberi agy nem tud egyidejűleg több feladatot eredményesen elvégezni, mert egyszerre csak egyetlen dologra képes koncentrálni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!