hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dalversenyből melegkupa

2009. 05. 29.
Római katonai sisakban és annál kevesebb további öltözetben, maximum hófehér sztreccsnadrágban és kigombolt ingben vonagló férfiak, bikinit imitáló spárgacuccban parádézó lányok, szédületes látványshow, rengeteg hangzásbeli baki, kimagasló teljesítmények háttérbe szorítása és sok sok szivárványszínű zászló. Ennyi volt az idei Eurovíziós Dalfesztivál.

A több mint fél évszázada közvetített produkció, mely ma is százmilliókat szögez a képernyő elé, egyre növekvő globális üzletté nőtte ki magát. Az idén a világ második legnagyobb arénájában, a moszkvai Olimpia Stadionban megrendezett versenyre 42 millió dollárt költöttek. Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) Eurovíziós Dalversenye eredetileg 14 nemzet versenyzésével indult 1956-ban. Annak idején még több olyan tehetség tűnt itt fel, mint Celine Dion, az Abba, Cliff Richard vagy Olivia Newton-John.

A színvonal erodálódását jelzi, hogy már az első helyezettek is hamar a feledés homályába merülnek. Egyre több zenei szaktekintély egyszerű giccsparádénak titulálja a versenyt. Leslie Mandoki magyar származású könnyűzenei producer a Revue című hamburgi magazinnak azt nyilatkozta, hogy a fesztiválban ma már a tartalom számít a legkevésbé. Koncz Zsuzsa vonatkozó blogbejegyzései megegyeztek Mandoki kritikájával. A monumentális stadion speciális LED-lámpás fényeffektjei, plafonról belógatott, táncosokkal teli úszómedencéi, és szépségkirálynői múlttal rendelkező műsorvezetői ellenére a nevező országok legjobbjai csak a nyolcvanas évek egyslágeres előadóinak felturbózott dalait voltak képesek egy kicsit gyorsabb ritmusú, esetenként a most divatos népies elemekkel ötvözve színpadra vinni, igencsak szűk jelentéstartalommal bíró dalszövegekkel („vigyél az álmaidba”, „a szemek, melyek sohasem hazudnak”, „everybody move your body”). A német előadók például Marilyn Manson volt feleségét, egy sztriptíztáncosnőt kértek fel arra, hogy zenei előadásuk előrejutását segítse – nem sok sikerrel.

Vannak persze kivételek is, ahogyan idén is akadt, például Patricia Kaas híres francia énekesnő komoly énektudást bizonyító produkciója, vagy a Sir Andrew Lloyd Webber által komponált és zongorán előadott dal, a brit Jade Ewen tolmácsolásában. Ezeket az alkotásokat azonban nem juttatták be dobogós helyre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!