hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sólyom nem írta alá a médiatörvény módosítását

2009. 01. 07.
Akár a jövő héten – azaz napokkal a moratórium január elsejei lejárta után – kiírhatja a pályázatot a két országos kereskedelmi rádió, a Danubius és a Sláger frekvenciájára a médiahatóság. Sólyom László köztársasági elnök ugyanis aláírás helyett véleményezésre az Alkotmánybírósághoz utalta a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény pályázat nélküli újrázást lehetővé tévő módosítását.

Sólyom László az Alkotmánybíróságnak írt levelében emlékeztetett: a hatályos médiatörvény értelmében a műsorszolgáltatási jogosultság nyílt pályázaton szerezhető meg, rádiók esetében hét, televíziók esetében tíz évre. Ennek az időnek a lejártakor újból pályázatot kell kiírni, de ha a műsorszolgáltató bejelenti erre vonatkozó igényét, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egy ízben pályázat nélkül is megújíthatja a műsorszolgáltatási szerződést legfeljebb öt évre. Ennek lejártakor – vagyis a Danubius és a Sláger rádió esetében január 1. után – viszont mindenképp pályázatot kell kiírni.
Az Országgyűlés által december 8-án elfogadott törvény azonban lehetőséget adna arra, hogy az ORTT egymást követő több esetben is megújítsa a műsorszolgáltatási szerződést. Erre a digitális átállásig lenne lehetőség, ami televíziók esetében 2012-t, rádiók esetében a tervek szerint 2014-et jelenti.
Sólyom László álláspontja szerint ez a módosítás sérti az alkotmánynak a sajtószabadságot biztosító bekezdését. A digitális átállásig ugyanis meghatározó jelentőségű az elektronikus médiapiacon, hogy a frekvenciák korlátozottan állnak rendelkezésre. A jelenlegi pályázati rendszernek garanciális jelentősége van abban, hogy a frekvenciaszűkösség ellenére érvényesülhessen a kiegyensúlyozottság követelménye, hiszen ennek révén lehetőség van új szolgáltatók megjelenésére.
Az államfő szerint a december 8-án elfogadott törvény viszont háttérbe szorítja a pályáztatás követelményét a pályázat nélkül történő szerződésmegújítással szemben. Ez pedig ellentétes az Alkotmánybíróságnak a sajtószabadsággal és az információszabadsággal kapcsolatban kezdettől fennálló gyakorlatával. Ráadásul a törvény ezáltal a jelenlegi műsorszolgáltatókat aránytalan előnyhöz juttatja a pályázni kívánó új társaságokkal szemben, ami sérti az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!