hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új vallás
Miért küzdenek a környezetvédők?

2007. 04. 04.
Sokakat sikerült meglepnie Václav Klaus cseh államfőnek az amerikai törvényhozáshoz írt véleményével. Szerinte ugyanis a környezetvédelem olyan ideológia, amely megpróbálja felváltani „az emberiség szabad és spontán fejlődését az egész világ valamiféle központi megtervezésével”. Úgy véli, hogy jelenleg a szabadságot, a demokráciát, a piacgazdaságot és a jólétet ezek a csoportok veszélyeztetik és nézeteik leginkább egy új vallásnak tekinthetőek.


Fotó: AP

Álláshirdetés a netről: a Greenpeace munkatársakat keres támogatói körének bővítéséhez. Amit biztosítanak, az a fiatalos csapat, a kedvező fizetés és az egyedi munkaruházat. Ha pedig valamelyik zöld mozgalom nem ura még a médiának, akkor részt vehet olyan tanfolyamokon, amelyben kiokosítják: hogyan lehet tevékenységükből, üzenetükből hírt csinálni, és hogyan lehet ezeket a különböző csatornákba beinjekciózni. Ha jól megnézzük, a spontánnak tűnő akcióiról ismert szervezet működése leginkább egy multinacionális vállalatéhoz hasonlít, annak ellenére hogy bevételeik magánszemélyektől érkeznek (világszerte 2,8 millió támogatójuk van). A zöldek kelet felé való terjeszkedését – így a 2001-ben megnyílt budapesti fiók működését is – többek között a 200 ezer osztrák támogató által összedobott évi 8-9 millió euróból tudják finanszírozni. De nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a regisztrált magyar pártolók száma 26 ezer fő. A környezetvédelmi szervezetekhez a tini- és női magazinok szerint különösen akkor érdemes csatlakozni, ha valaki úgy látja, hogy nincs értelme az életének, hiszen így végre egy nemes ügy mellé állhat. A balhéra éhes fiataloknak, politikai szélcsendben azért jelenthetnek alternatívát, mert túllépve a hagyományos környezetvédelem tevékenységi körén, háborúellenes, illetve antiglobalista megmozdulások vezéralakjai lehetnek. A hazánkban nemrég felbukkant Élőlánc elnevezésű ökopárt azokat tartja szövetségeseinek, akik „nap mint nap tapasztalják a technológiai-gazdasági világrend korlátait, az élet minőségének romlását, az élővilág pusztulását, emberi méltóságuk sérelmét, jogaik megcsúfolását, kiszolgáltatottságukat számukra átláthatatlan és ellenőrizhetetlen politikai és gazdasági hatalmaknak”.

Ideológiaturmix

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!