hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pizzaünnep

2005. 12. 27.
A római karácsony valahogy más, mint máshol. A hó szinte ismeretlen az olasz fővárosban, még az év leghidegebb napjaiban is rendszeresen süt a nap, itt nincs szükség forralt borra, hogy az ember egy kicsit felmelengesse átfázott lelkét-testét. Igaz, néha a hideg szél megborzongatja, de egy vastag széldzseki és egy jó meleg sál már elegendő védelmet jelent. Sok étterem és bár pedig mini kazánokat helyez ki szabadtéri asztalai köré, hogy így szolgálják ki az évnek ebben a szakaszában is vibráló és nyüzsgő város közönségét.

A hóhiány ellenére azonban Rómát sem kerüli el ezekben a napokban a vásárlási láz. A város színes fényárba öltöztetett bevásárlóutcáit itt is ellepi ilyenkor a megszámlálhatatlan embertömeg, miközben rock-, gospel- és egyházi zenekarok, bohócok, bábszínházak nyújtanak kellemes kikapcsolódást. A Piazza Navona karácsonyi piacán mindenféle vásári portéka megtalálható, ami fontos lehet a karácsonyi hangulathoz, például édességek, fajátékok vagy akár a betlehemi életképekhez szükséges "alkatrészek". Ez utóbbihoz pedig akár ihletet is meríthet a járókelő a város számos terén látható, életnagyságú betlehemesekből. A Piazza Venezián látható hatalmas fenyőfa pedig kárpótolhatja mindazokat, akiknek hiányzik az északabbra szokásos karácsonyi hangulat. 

A téli évszak azok számára is sok érdekességgel szolgál, akik a kulturális események vagy az igazán olasz életstílus iránt érdeklődnek, mivel nyáron a város szinte teljesen kiürül, a bárok és színházak bezárnak, mivel a helyiek mind vakációzni indulnak a tengerpart irányába.

A római karácsony ugyanakkor sokak számára a Vatikánnal szinonim, ők a pápa által celebrált éjféli misére akár már hónapokkal korábban is megveszik jegyüket. 

A római karácsony azonban azért is más, mint máshol, mert a december közepétől január elejéig terjedő időszak a pogány Rómában is egybefüggő dínomdánom volt, és ezért az olasz fővárosban vannak talán a legnagyobb múltra visszatekintő hagyományai a téli ünneplésnek. Az ókori Rómában a téli napfordulót nagy fesztivállal, a Saturnaliával ünnepelték, s az ünnepnapok egészen a római újévig, a Calendasig tartottak. Miután a kereszténység a birodalom államvallása lett, az ünnepségek január hatodikáig, a vízkereszt ünnepéig tolódtak ki, így az olaszok számára az ünnep nemcsak december huszonötödikére koncentrálódik, hanem – akárcsak ókori elődjeik számára – egy teljes hónapon át, december hatodikától január hatodikáig ünnepelnek.

Ünnepi hangulat

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!