hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Idősebbek is elkezdhetik
Társasjátékok

2005. 12. 20.
"Lekönyvelted már az ingatlanjaid eladásából származó jövedelmedet?" A mondat nem egy adóügyi ellenőrzés, hanem kedélyes esti társasjátékozás során hangzott el. A család, amelyik együtt játszik, együtt is marad – tartja a mondás. Téli délutánokon szülőknek is kellemes időtöltés a gyerekekkel jól kitalált, szórakoztató és hasznos társasjátékokkal játszani. 

Felnőtteknek is élvezetes

A Catan telepesei nev? társasjáték a német kritikusok díját, Az év játéka címet nyerte el 1995-ben. A játék során településeket és útvonalakat kell kialakítani a különféle tájakat ábrázoló alaplapon. Külön vásárolható hozzá tengeri bővítés, ennek segítségével szigetek és hajóutak színesítik tovább a fordulókat. A játék fejleszti az üzleti érzéket is, hiszen a különböző területeken lévő nyersanyagokat az egymás közötti kereskedelemben és a különböző építkezésekben és ügyletekben is fel lehet használni.

Az év játéka díj logóját egyébként érdemes figyelni a boltban a dobozok oldalán, ezt nyerte el 2001-ben a Carcassonne is. Ebben a pakliból húzott középkori vár-, út- és mezőrészletekkel tarkított területkártyákat kell saját érdekünknek megfelelő helyre rakni. Az így keletkező területet kell benépesíteni földművesekkel, lovagokkal, útonállókkal és egyéb népekkel. Felnőtteknek is élvezetes. 

A Cash Flow-t Robert Kiyosaki, a Gazdag papa, szegény papa cím? könyv szerzője alkotta. A könyv sokak pénzügyi szemléletére hatott, a játék célja pedig az, hogy a leírt elmélet játékos formában beivódjon a játékosokba. Megérhetjük például, hogyan lehet ingatlan- és értékpapírügyletekből tőkét képezni, majd nagyobb érték? üzletekbe beszállva passzív jövedelemre szert tenni. 

A Tick-tack bumm egy "időzített bombával" kiegészített szójáték. A kártyákon, amelyekből egy körben egyet húz valaki a játékosok közül, egy-egy szótag van, amelyből a bomba "robbanásáig" kell a feliratos dobókocka hatására változó szabály szerint szavakat alkotni. Szűkebb családi körben is jó játszani, főleg nyolcévesnél idősebb gyerekekkel, de nagyobb, sőt felnőtt-társaságban is bevált, hiszen mozgalmas, gyors, és végig figyelni kell.

Van, aki a porban kapirgál, mások a létra fokain álldogálnak, a végén pedig egyvalaki a tetejére hághat. A Tyúklétra nev? vidám blöffjátékban a résztvevőknek százas számkörben kell megsaccolniuk, hogy a kezükben lévő számok közül melyik lesz a többiekéhez képest a második legnagyobb lap, mert annak tulajdonosa lesz az úr a baromfiudvarban. 

A Vakond Vállalat többréteg? tábláján kell egyre mélyebbre haladva eljutni a kincshez. A legfölső réteg füves, és már innen is kell némi szerencse is a barna földrétegbe fúródáshoz, de csak az igazán ügyesek és szerencsések fúrhatnak le a két barna és egy fekete rétegen át, és találhatják meg az aranyból készült ásót. Ötletes játék iskolások és szüleik számára.

A Betűtorony is szójáték, kicsit a Scrabble nev? kiváló játékhoz hasonlít. Itt a táblára egymás után kirakott szavak jelentését kell egy-egy bet? kicserélésével megváltoztatni. 

A stratégiai játékok kedvelőinek ajánlhatjuk a Harcmező (Battlefield) néven futó, cseles szabályok szerint kémeket és hadvezéreket is felvonultató játékot. 

Az Activity kevésbé ismert verzióit is érdemes kipróbálni, hiszen elég csak a pótkérdéseket megvenni az eredeti változathoz. Az Activity Juniorban a kisiskolások számára is érthető szavak vannak, az Activity Action pedig több szóból álló cselekvéseket tartalmaz. Csiszolhatjuk vele kisiskolások és játékos kedv? nagyobbak kifejezőkészségét is.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!