hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Berlini fények

2005. 12. 27.
Berlinben, ahogy egész Németországban, óriási hagyományokra tekint vissza a karácsonyi készülődés. A város minden pontján árusokba botlunk, és az ünnep végére biztos, hogy még az is hazavisz egy pár "Berliner Weihnachtsmarkt" feliratú forralt boros bögrét, aki egyébként nem tervezett semmi különöset az idei karácsonyra. Az egész város olyan, mint a Télapó faluja, akinek egyébként két bejelentett lakcíme is van a német fővárosban.

Berlinben már november elején megindul a verseny az üzletközpontok között, a kirakatokban megjelennek az ünnepi dekorációs elemek. Mindenhol Mikulások kapaszkodnak a falra, és a kirakatok közepén Holle anyó rázza a havat a párnából. Amikor az ember december elején végigsétál az Alexander Platzon vagy a Potsdamer Platzon, mesevilágban érzi magát. Minden színes lámpákkal van kivilágítva, és minden egyes kirakatban mozgó mesefigurák keltik életre a karácsonyi hangulatot; arany, piros és zöld szín? minden. Akár esti programnak is kitűnő a gyerekekkel végigjárni a teret – bár nem árt arra felkészülni, hogy a mozgó mesehősök mellett a legújabb Barbie baba is ott csücsül a kirakatban. 

Decemberben aztán beindul az igazi vásárlási láz. Az idén több mint ötven karácsonyi vásár, úgynevezett Weihnachtsmarkt közül választhatunk Berlin különböző pontjain. Az egyiken festményeket és m?alkotásokat vásárolhatunk, egy másikon kézművesek kínálják portékáikat, van "bio karácsonyi vásár", ahol garantáltan vegyszermentes a forralt bor, amivel az ajándékvadászatban átfázott és elcsüggedt polgárokat várja a karácsonyi falu. Ez egy igazi különlegesség, amellyel nem árt azért vigyázni: van benne édes vörösbor, rum, aszalt gyümölcsök, fekete tea és narancslé, mindez forróra hevítve – kis mennyiségben is garantáltan átforrósítja az embert a talpától a feje búbjáig. Kapható csokis és lekváros mézeskalács, sült kolbász, szénparázson sült gesztenye, cukormázzal bevont gyümölcs, karácsonyi püspökkenyér minden elképzelhető töltelékkel és alakban, minden, mi szem-szájnak ingere. 

Mindemellett a szórakozásra is van lehetőségünk a vásárlás után: óriáskerékről nézhetjük meg a hangulatosan kivilágított várost, valamint műkorcsolyapálya is várja a látogatókat. 

Találhatunk "Weihnuka vásárt" is, ahol forralt bor és lepcsánka mellett többféle kóser ételt is megkóstolhatunk a Berlini Zsidó Múzeum hangulatosan kivilágított belső udvarában. 

A kultúrára vágyók számára óriási a választék a karácsony esti programokból: színdarabok, koncertek, kabaréműsorok és balett várják a művelődni vágyókat. A gyerekek is több karácsonyi mesedarab közül választhatnak.

Folynak a szilveszteri előkészületek is, előreláthatóan Berlin hangosan ünnepli majd az újévet – szinte minden téren lesz valamilyen rendezvény. Minden korosztályra odafigyeltek: a templomi hangversenyektől kezdve a Brandenburgi kapunál tervezett hatalmas karneválig minden megtalálható a programfüzetben. A berliniek a zajos ünnepléssel is kifejezik, hogy amit az emberiség minden alkalommal vár, ők is remélik: azt, hogy ez az új év jobb lesz majd, mint az előző.

Ünnepi hangulat

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!