hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akciós advent

2005. 12. 27.
Párizsban a legtöbb európai nagyvároshoz hasonló vásári forgatag hömpölygése mellett egy helyi specialitás is mutatta a karácsony rohamos közeledtét: advent utolsó hetére, a vásárolni és a csak utazni szándékozók nagy örömére egyaránt, véget ért a nemzeti vasúttársaság, az SNCF sztrájkja, így aranyvasárnap már az észak-párizsi vonalakon is jártak a vonatok. 

Bár az aranyvasárnapi vásári forgatag szinte minden elemében a budapesti karácsonyi készülődésre emlékeztet – a megszokottól eltérően ilyenkor az összes nagyáruház vasárnap is nyitva tart –, a francia karácsony számos jellegzetes tulajdonsággal bír. A legfontosabb helyi specialitásként rögtön azt kell megemlítenünk, hogy Franciaországban a karácsony nem kiemelt ünnep, legalábbis nem úgy, mint ahogyan azt Magyarországon megszokhattuk. Itt van például rögtön a karácsony este, ami Franciaországban tulajdonképpen nem is része az ünnepnek. Míg Budapesten kora délutánra még a közlekedés is leáll, Párizsban 24-én este is tart a vásárlás, a nagy bevásárlóközpontok mindegyike nyitva tart még ilyenkor. Az áruházak mellesleg amerikai mintára ilyenkor már minden árun próbálnak túladni, az utolsó napokban egyre több a kiárusítás és a leértékelés. Szerencsések lehetnek tehát a későn érkezők: ha marad még valami a polcokon, akkor ahhoz olcsón fognak hozzájutni. 

A karácsony történetét tekintve furcsának tűnhet az olvasónak az, hogy a francia karácsony szigorúan szekuláris. A francia médiában ilyenkor (is) csak elvétve jelennek meg vallási jelleg? témák, és ha meg is jelennek, a kritikus hangvétel a legjellemzőbb. 

Az ünnep kapcsán az idén a L\'Express cím? hetilap jelentkezett egy, a Bibliával foglalkozó különkiadással, a címlapon a Tízparancsolat cím? filmben Mózest alakító Charlton Hestonnal. Azoknak azonban, akiknek a Biblia nem csak kultúrtörténeti érdekesség, nem sok örömet fog okozni a lap melléklete, ebből ugyanis csak a legdivatosabb bibliakritikai elméletekkel ismerkedhet meg az olvasó: a zsidók nem voltak egyiptomi fogságban, nem Mózes írta a Tórát, s nem az evangélisták az evangéliumokat.

Bár a karácsony Franciaországban is családi ünnepnek számít – sok családban ez az év egyetlen napja, amikor együtt a tágabb család –, ez sem számít általános szabálynak. Sokan ugyanis síeléssel, utazással töltik a karácsonyi ünnepeket, így sok háziasszony számára egyáltalán nem jelent stresszt a karácsonyi sütés-főzés. Majd eszik a család London egyik éttermében vagy egy hegyi vendéglőben az Alpokban, esetleg valamelyik meleg francia gyarmaton.

Ünnepi hangulat

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!