hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beszédes hallgatás
Tovább titkolóznak az egyházak

2005. 09. 13.
Továbbra is titok a tradicionális egyházak vezetőinek állampárti múltja, miután egy nyilatkozattal lehetetlenné tették a rájuk vonatkozó levéltári anyagok kutatását. A szinte biztosra vehető lebukás elkerülésében a hatályos jogszabályok mellett az illetékes bíróságok ítélkezési gyakorlata is segítségükre lehet. Az Origo internetes újság a tavaszi ügynökbotrányt követően az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához fordult, hogy a hagyományos felekezetek vezetőinek ügynökmúltjáról érdeklődjön. Kérésüket az intézmény azért nem tudta teljesíteni, mert az érintett klerikusok a törvény adta lehetőségükkel élve kijelentették: nem tartoznak a kutatható közszereplők táborába. 

Döntésük érthető, hiszen a témában elmélyedt történészek szerint az országos átlagot tekintve csaknem minden ötödik pap vagy lelkész együttműködött valamilyen formában az állampárti szervekkel. A történelminek nevezett egyházak közül csupán a reformátusok első embere tette átvilágíthatóvá magát, noha lapunk úgy tudja, hogy még a rendszerváltás zűrzavarában több, jelenleg is országosan ismert és máig hivatalban lévő, magas rangú egyházi méltóság saját sofőrjével csempésztette ki a rá vonatkozó terhelő iratokat az Állami Egyházügyi Hivatal Lendvay utcai székházából. Azok előtt, akik egy közszereplőről nem hajlandók elhinni, hogy nem közszereplő, egyetlen út áll, a bírósági ténymegállapítás. 

Cikkünk a témában:

Tovább titkolóznak az egyházak

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!