hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Versenyben a lokálpatrióták
Hét magyar kultúrfőváros-jelölt

2005. 08. 23.
Míg Magyarországon hét, addig Németországban már csak két város versenyez az Európa Kulturális Fővárosa címért. A tét jelentős, ugyanis a címet egy évig bíró város nemcsak kulturális téren, hanem politikai és gazdasági szinten is a figyelem középpontjába kerül. 



Az egyik esélyes: Pécs – a dzsámi Fotó: Pesti András

Az Európa Kulturális Fővárosa cím adományozásának kezdeményezése a néhai színésznő és görög kulturális miniszter, Melina Mercouri nevéhez fűződik. Az eredetileg egyszer? kulturális csereprogramként induló akció mára több tízmillió eurós városfejlesztési projektté nőtte ki magát.

Az eddigi gyakorlat szerint általában évente egy város lehetett Európa Kulturális Fővárosa: idén az írországi Cork, tavaly Lille, 2003-ban Graz nyerte el e címet, jövőre pedig a görögországi Patrasz kerül sorra. Az unió kulturális miniszterei 2004 májusában azonban arról határoztak, hogy 2009-től évente két település, egy régi és egy új tagállam városa legyen együtt Európa kulturális fővárosa. Ausztria és Litvánia valamelyik városa alkotja majd az első párt, egy évvel később, 2010-ben pedig egy magyar és egy német város következik. 

Német részről Essen vagy Görlitz, magyar oldalról Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs avagy Sopron városa büszkélkedhet majd e megtisztelő és várhatóan jelentős ismertséget is hozó címmel, s szervezhet nagyszabású kulturális rendezvénysorozatot. Az előminősítő pályázaton továbbjutott városoknak augusztus 17-éig kell leadniuk pályázataikat, majd a tíztagúvá bővülő nemzetközi zsűri döntése alapján október 23-án hirdetnek győztest.

Nyilvánvaló, hogy a nyertes város egy éven keresztül a figyelem középpontjában lesz. A cím előnyei nemcsak abban mutatkozhatnak meg, hogy a település a korábbinál több turistát fog vonzani, s megnőnek az idegenforgalommal kapcsolatos bevételei, hanem már a felkészülés éveiben is óriási összegek áramlanak a kultúrával kapcsolatos befektetésekbe, építkezésekbe, intézményalapításokba, művészeti megrendelésekbe.



Tűztorony: Sopron Fotó: S. L.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!