hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Moszkva nem mond le Ukrajnáról
Helyszíni beszámolók Kijevből

2004. 12. 13.
Kulik Alexander Mihajlovicsellenzéki képviselő

– Ön jelen volt a szavazáson, a voksok leadásánál?

– Kijevi önkormányzati képviselőként, valamint a "Mi Ukrajnánk" ellenzéki frakció tagjaként részt vettem a szavazatok leadásánál. 

– Találkozott visszaélésekkel?

– Amikor áthelyeztek egy másik kerületbe felügyelni, rengeteg választási csalásnak voltam szemtanúja, illetve értesültem róluk első kézből. 



Az ellenzék jelöltjének támogatói aláírásukkal kampányolnak Juscsenko mellett. Kiitta a méregpoharat Fotó: Reuters

– Tudna egy-két esetet említeni?

– Például voltak olyan urnák, amelyekbe vegyszert tartalmazó "szavazólapot" dobtak be. Ez a savas anyag az urna kiürítésekor, de volt hogy már előtte, a többi lapra került és megsemmisítette a szavazatokat. Ennél kevésbé feltűnő csalás volt az a technika, amikor trükkös kínai tintával töltött tollakat helyeztek el a szavazófülkékben, melyek tintája hamar eltűnt a papírról. Sok botrány született ebből, mivel a szavazás végén nem volt mit
jegyzőkönyvbe venni, egyszerűen "elpárolgott" a szavazat. A mi kerületünkben ezt azért nem lehetett megcsinálni, mert a "Mi Ukrajnánk" párt képviselői többségben voltak, és sikerült a szavazásnak törvényesen előírt kereteket biztosítani.

– A csalással szembesülve mi volt az első reakció az emberek részéről?

– Felháborodás. Félmillióan mentek ki az utcára csak Kijevben, ahol a csalásokat is bekalkulálva, az emberek háromnegyede Juscsenkóra szavazott. Ezért a városi tanács gyorsan úgy döntött, hogy megteremti egy békés demonstráció alapját. Segítőket küldtek ki, ételt-italt adtak, a vidéki tüntetőknek szállást biztosítottak. Összességében rend volt, nem történt erőszakos cselekmény. Érdekes módon a keleti tartományokban sem, mint Lugan, Krím, vagy a donyecki régiók. Biztosak voltunk benne, hogy a rendőrség nem fog beavatkozni, bár voltak olyan híresztelések, hogy orosz katonák ukrán uniformisba öltözve riadókészültségben voltak. 

– Úgy hallottam, a keleti régiók el akartak szakadni, mert ők a jelenlegi kormányerőket, Janukovicsot ismerik el győztesnek.

– Igaz, hogy rá szavaztak, de csupán az egyoldalú média defektes működése miatt. Valójában információblokád volt. A térség nem rendelkezett objektív televíziócsatornával, csak a Janukovics által irányított médium képviseltette magát hatékonyan. A kampány alatt talán a TV5 nevezet? adó volt az egyetlen, amelyet kiegyensúlyozottnak nevezhetünk, a keleti térségekben azonban nem volt ilyen. Ott csak egy adást nézhettek az emberek, de azt is csak hajnalban és éjjel, így kevés emberhez jutott el az üzenete. Láthatóan mostanra a keleti régiók lakosai is megértették, hogy mennyire csőbe húzták őket. Egyértelművé vált, hogy szinte csak Kijevben volt nagyjából demokratikusnak nevezhető a választás.

– Hogyan tudtak ilyen nyilvánvalóan csalni egy demokratikusnak nevezett választáson?

– Kezdjük ott, hogy az ellenzéki megfigyelőket kizárták a választási bizottságból. A keleti térségben pedig még a nemzetközi delegációkat és ellenőröket sem engedték oda. Az egész választási procedúrát lényegében
Janukovics emberei bonyolították le. Volt, ahol egy tömbben is bedobhatták a voksokat
Janukovics nevére, az egyik megyében – Nyikolajevszkaja Oblasztyban – a szavazók 35 százaléka, tehát minden harmadik ember beteget jelentett és mozgóurnát kért, ami ugye még kevésbé ellenőrizhető formája a szavazásnak.

– Kucsma államfő nem lépett ez ügyben?

– Az egész csalás benne volt a forgatókönyvében. Három nappal a második forduló előtt a Legfelső Tanács hozott a választásokkal kapcsolatban egy törvénymódosítást, amely tiltotta volna a mozgóurnák alkalmazását és a saját szavazókörön kívüli voksolást, mivel nyilvánvaló lett az ezekkel való visszaélés lehetősége. De Kucsma ezt nem írta alá, azzal indokolva döntését, hogy már kétmillió engedélyt kiosztottak a távolmaradóknak. Ezzel kapcsolatban egy képviselő megjegyezte, hogy számára furcsa, miért pont választások idején utazik el kétmillió állampolgár, ráadásul úgy, hogy mindenképpen szavazni szeretne. Olyanok is voltak, akik kaptak szavazó talonokat, és egész nap szavaztak abban a régióban, ahol csak eszükbe jutott, és persze többször is. Sem a parlamentnek, sem az embereknek nem volt már bizalma a Központi Választási Bizottságban, és a parlament is konfliktusba került a kormánnyal, de Kucsmát ez nem érdekelte. 

– Mi jogosította föl Moszkvát, hogy ilyen leplezetlenül kivegye részét az elmúlt napok eseményeiből, gyakorlatilag Ukrajna belügyi kérdéseiből? 

– Ez többkomponens? dolog. Egyrészt Ukrajna több mint 350 évig Moszkva befolyása alatt állt, és Oroszország még most sem tudta feldolgozni, hogy egyik bástyája függetlenné vált. Máig attól tart, hogy ha esetleg elveszítené Fehéroroszországot és Ukrajnát, ázsiai országgá válik, mivel nem maradna semmije, ami összekötné Európával. Vallási kérdésekben szintén erősen kötődik Ukrajnához, mert az orosz ortodox egyház szellemi központja a mai napig Kijevben van. A moszkvai egyházfők attól tartanak, hogy ha az ukrán egyház leválik róluk, akkor Oroszország "elmuzulmánosodhat". Ezért minden eszközzel Janukovicsot támogatták a választáson. 

– Miért ragaszkodott a végsőkig Vlagyimir Putyin orosz elnök Janukovics kinevezéséhez?

– Erre roppant egyszer? a válasz: Moszkvának a befolyásolás a lényeg. Az orosz Nemzetbiztonsági Szolgálat rendelkezik olyan, Ukrajnában sem található, kompromittáló titkosszolgálati anyagokkal
Janukovicsról, amelyek birtokában bármikor irányíthatóvá válik. Juscsenkót azonban már nem tudnák ilyen egyszerűen pórázon tartani. Nézze meg, a legutóbbi találkozásuk alkalmával Putyin még a reptérre is kiment Janukovics elé, hogy azon melegében elmondhassa követeléseit. 

– Igaz, hogy Juscsenkót megmérgezték?

– Mindenki tudja, hogy Juscsenkót megmérgezték. Ausztriában gyógyították, de a bizottság, amely ezt az ügyet vizsgálta, a kormánytól érkezett, így eredmény hiányában lezárták az ügyet. A választáson aztán azzal piszkálták az embereket, hogy ne szavazzanak beteg emberre, lám, hogy néz ki. De Juscsenko nem ijedt meg arcának eltorzulásától, és még tovább növelte népszerűségét. Amíg ő kórházban feküdt, Janukovics folyamatosan kampányolt ellene. 

– December 26-án lesz az újra kiírt választás. Ugyanazok a jelöltek indulnak? 

– A Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint csak a második forduló érvénytelen, tehát azt ismételtetik meg. Ezért a jelöltek ugyanazok maradnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!