hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A palesztinok mindennapjai
Hírek, és ami mögöttük van

2004. 09. 06.
1. "Legalább tizenhatan meghaltak és közel százan megsebesültek azokban a robbantásos merényletekben, amelyeket két autóbusz ellen követtek el kedden délután, szinte egy időben a dél-izraeli nagyvárosban, Beér-Sevában. Az akcióért a Hamasz radikális palesztin szervezet vállalta a felelősséget." (Reuters) A kettős merénylet "csak" a betetőzése volt azoknak az eseményeknek, amelyektől ismét hangos volt az elmúlt hét végén s e hét elején a Szentföld. Hadd soroljunk az elmúlt napok hírügynökségi jelentéseiből még néhányat:



Az egyik felrobbantott izraeli busz. A másik képen a terrortámadást ünneplő palesztinok Gázában Fotók: Reuters

Augusztus 31.:

2. "Palesztin fegyveres csoportok halálosan megfenyegették a palesztin külügyminisztert, ha külföldi útjáról visszatérne a Gázai övezetbe."

3. "Izraeli katonák még az előtt fogtak el egy palesztin merénylőt, hogy az működésbe hozta volna a testére szerelt pokolgépet a Gázai övezet és Izrael közötti Erez átkelőhelyen."

4. "Mintegy harminc terepjáróval és páncélos járművel nyomultak be az izraeli katonák reggel a ciszjordániai palesztin városba, Dzseninbe, hogy elfogjanak három palesztint, akik az előző éjszakán a letartóztatásuk elől a város sűrűn lakott, sikátorokkal teli negyedébe, a Kaszbába menekültek. Az üldözöttek korábban terrorcselekményeket hajtottak végre izraeli polgárok ellen."

5. "A rafiahi palesztin menekülttáborba hétfőről keddre virradóra benyomuló izraeli katonák, azt feltételezve, hogy terrorista, agyonlőttek egy 14 éves palesztin gyereket."

Augusztus 30.:

6. "Nyolcszáz palesztin fogoly kezdett újra éhségsztrájkba az izraeli Askelon város börtönében, mert nem tudtak megegyezni fogva tartóikkal a börtönkörülmények javítását célzó tárgyalások során."

Augusztus 29.:

7. "Hárman meghaltak és sokan megsebesültek vasárnap délelőtt a Szidón városa mellett lévő, legnagyobb libanoni palesztin menekülttáborban, ahol ismeretlen fegyveresek támadást intéztek a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah mozgalom tagjai ellen."

Augusztus 28.:

8. "Elrettentő példaként közszemlére tették egy 27 éves palesztin férfi kivégzését a ciszjordániai Ramallah város főterén. A kivégzést az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nev? palesztin terrorszervezet fegyveresei hajtották végre."

9. "Arafat ismét nem írta alá a korrupcióellenes törvényt."

E hírek bármelyike a világsajtóban szalagcímes, első oldalas tudósítás volna, ha nem Izraelből, vagy a palesztin autonómia területéről származnának. E tájékról azonban mindennaposaknak, talán még unalmasaknak is tartja őket az átlagolvasó… – hacsak nem tudja, vagy nem érdekli, hogy mi van a hátterükben. E háttereket szeretnénk most egy kissé megvilágítani.

1. Kezdjük az elsővel, a Beér-Seva-i kettős robbantással:

Az egy hónap híján négy éve tartó palesztin lázadás, az úgynevezett második intifáda során egészen ez év elejéig több mint tízezer kisebb-nagyobb merényletet követtek el az izraeli területekre behatoló palesztin terroristák. Akkor határozta el az Izraeli Biztonsági Szolgálat, hogy fizikailag választja szét a két egymás mellett élő nép életterét. Az eddig felépített, közel 800 kilométeres biztonsági kerítés célja megakadályozni a rossz szándékú palesztinok Izraelbe történő behatolását, ami sikerült is. 

Az a tény, hogy a keddi Beér-Seva-i merényletet megelőzően öt hónapig nem volt ilyen terrortámadás Izraelben, igencsak szemléletes bizonyítéka a sikernek, illetve a biztonsági kerítés létjogosultságának. A palesztinok – hogy lebontassák a kerítést – mégis a nemzetközi fórumokhoz fordultak segítségért. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csak azért nem ítélte el Izraelt a "fal" építése miatt, mert az elítélő határozatot az Egyesült Államok küldöttje megvétózta. De elítélte az Európai Unió, a hágai Nemzetközi Bíróság pedig a kerítés lebontását ajánlotta Izraelnek. Ariel Saron miniszterelnök a keddi terrortámadásokat követően bejelentette, hogy a merényletek nullára csökkentése érdekében a kerítés tovább épül.

2. Árulónak és korruptnak nevezték palesztin fegyveres csoportok Nabil Szaat palesztin külügyminisztert, akinek ezért – mint közleményükben fogalmaztak – halál jár. Számos palesztin fegyveres csoport gyűjtőszervezete, a Népi Ellenállási Bizottságok kedden küldte el a halálos fenyegetésről szóló nyilatkozatát a hírügynökségeknek. A dokumentumot a Dzsenin Mártírjainak Brigádja, a gyűjtőszervezet katonai szárnya írta alá.

A fegyveresek szerint Szaat bűne az, hogy a múlt héten az olaszországi Riminiben Szilvan Salom izraeli külügyminiszterrel tárgyalt. A két politikus a népek barátsága erősítésének jegyében rendezett hagyományos katolikus találkozóra volt hivatalos. 

3. A terroristát és küldőit egyáltalán nem zavarta volna az, hogy az öngyilkos merényletben egy tucat – Izraelbe induló – palesztin munkás is az életét vesztette volna.

4. Az izraeli biztonsági erők évek óta egyenként üldözik a listájukon szereplő, bizonyítottan terrorcselekményt elkövető palesztinokat. A Dzseninbe menekültek az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezet tagjai voltak. Gépkocsijukra egy rakétát lőttek ki, de az egy épületbe csapódott be, ahol megsebesült egy kilenc éves kislány.

5. Az izraeliek azért hatoltak be a táborba, hogy leromboljanak egy lakatlan házat, amelyet az őket géppisztollyal, aknavetőkkel támadó palesztin fegyveresek már egy ideje fedezékként használnak. Amikor a bontást végző gép közelében megláttak egy gyanúsnak tűnő palesztint, azonnal tüzeltek, s meg is ölték. Később derült ki, hogy az áldozat egy gyerek volt.

6. A rabok állítása szerint korábban, péntekig mintegy 2800 palesztin rab, köztük 40 nő tagadta meg az étkezést az izraeli börtönben. A tiltakozók célja a meztelenre vetkőztetett foglyok motozásának megszüntetése, a higiéniai körülmények javítása, a családi látogatások gyakoribb engedélyezése és nyilvános telefonoknak a börtönben való felszerelése volt. A megegyezés azért nem jött létre, mert a rabok képviselői nem tettek különbséget a köztörvényes bűnözők és a politikai foglyok között, és egyformán akarták a jogaikat érvényesíttetni úgy az egyszer? tolvajok, mint a rács mögé zárt terroristák között. Az izraeli hatóságok azonban nem járulnak hozzá, hogy ez utóbbiak nyilvános telefonokat kapjanak, s azokon keresztül szervezzék újabb terrorakcióikat az ország lakossága ellen. 

7. A szidóni táborban rendszeresek a fegyveres összetűzések a palesztin frakciók és a radikális muzulmán fegyveresek között. A libanoni hatóságok, mint máskor, most sem avatkoztak bele az
összetűzésbe. Bejrút a szélsőséges fegyveres csoportok és a szervezett bűnözés menedékhelyének tekinti az országban lévő tucatnyi menekülttábort, amelyek mintegy 350 ezer bejegyzett palesztin menekültnek adnak otthont.

8. A palesztin terroristák nemcsak cionista ellenfeleikkel szemben működnek, hanem kíméletlenül elbánnak saját palesztin testvéreikkel is, ha kiderül róluk 

– vagy ha sikeresen megrágalmazzák őket azzal –, hogy együttműködnek az izraeliekkel. A Ramallahban kivégzett fiatalembert azzal vádolták, hogy segítséget nyújtott az izraeli biztonsági erőknek palesztin terroristák felkutatásában. Az illetőt az utcán fogták el, majd egy sűrűn lakott negyed főterén két fegyveres férfi az összegyűlt tömeg előtt több golyóval végzett vele, mintegy példát statuálva arra, hogy minden palesztin így jár, ha bármilyen formában együttműködik az izraeliekkel.

9. Bár Nabil Szaatot korrupcióval is vádolták, a korrupció a palesztin területeken bocsánatos bűnnek számít már évszázadok óta. Talán ezért, talán személyes okok miatt nem írta alá a múlt héten Jasszer Arafat elnök a palesztin törvényhozás által elé terjesztett korrupció-ellenes törvényt. S miután a palesztin kormányt az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ, Oroszország és az Arab Liga már évek óta arra akarja rákényszeríteni, hogy könyvelje a befolyt adományokat és az abból fizetett kiadásokat, valamint hathatós intézkedéseket vezessen be a korrupció ellen, a törvényhozó testület megfogalmazta az ezzel kapcsolatos feladatokat. Arafat e dokumentumot szét is küldette a világ minden tájára, a Palesztin Nemzeti Hatóság első embereként azonban nem járult hozzá az aláírásával azok végrehajtatásához. Tudni kell, hogy a PFSZ-nek és a palesztin népnek évtizedek óta nyújtott külföldi anyagi segítség minden esetben Jasszer Arafat személyes bankszámlájára érkezett. Hogy ez-e az oka annak, hogy a palesztin vezető a világ leggazdagabb tíz emberének egyike, vagy kizárólag az üzleti zsenialitása, az pillanatnyilag nyitott kérdés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!