hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Császári gyógyfürdővárosok
Csehországi promenád

2004. 07. 05.
Jól megy mostanában a cseheknek! Potenciális foci Európa-bajnok-jelöltek, Budapestet megelőzve fővárosuk üzleti és kulturális központtá vált, és a gazdaság egyik fő bevételének számító turizmusból is jóval nagyobb szeletet kapnak a tortából, mint mi. Amit talán kevesen tudnak, hogy gyógyfürdővárosaik is keresettebbek, híresebbek és patinásabbak a magyarországi gyógyvizeknél. A közismert Karlovy Varyba és a méltatlanul ritkán említett Teplicébe invitáljuk a nem szokványos üdülésre vágyókat. 



Karlovy Vary belvárosa a kanyargó Teplával 

A legismertebb fürdővárosok Nyugat-Csehországban, a német határ közelében találhatók: Karlovy Vary (Karlsbad), Marienské Lazné (Marienbad), Frantiskovy Lázni, Jáchymov, Konstantinovy Lázné, Teplice egytől egyig besorolható a legrangosabb európai fürdővárosok közé. Gyógyító erejükről a művészek legjelentősebb képviselői tettek sorra tanúvallomást. A fürdővárosok máig igyekeznek megőrizni békebeli bájukat, és újból divatba hozni azt az életmódot, melynek aktív része volt az úgynevezett promenádozás. A jobb közérzetet nemcsak a gyógyvizek segítették elő, hanem a nyugodt és méltóságteljes életmód, a századforduló hangulatára jellemző kulturális és közösségi életforma: koncertek a korzón, nyüzsgő kávéházak, irodalmi estek, csodálatos séták a ligetekben. Valóban a gyógyítás részének tekintették a hosszú sétákat is, amelyek a kijelölt turistaösvényeken akár 100 km hosszan, kényelmesen megtehetők. A hegyvidéki klíma miatt a legnagyobb hőségben is árnyas fák alatt lehet barangolni órákon át. Csehországban az ismertebb helyeken túl még vagy harminc-negyven kiemelkedő hatású gyógyvíz vonzza a vendégeket. A Szudéta-vidék fürdővárosaiba ellátogatva sokféle kirándulási lehetőséggel egybekötött, üdítő vakációban lehet részünk.

Karlovy Vary

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!