hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Arany Prága
Nem minden arany, ami fénylik

2004. 06. 14.
"Prága várja, hát ne habozzon, sörözzön!" Ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel csalogatják a turistákat a cseh fővárosba, s ez persze sokkal többről szól, mint egy 25 koronás ned? elfogyasztása, de kétségtelenül hozzátartozik ahhoz a könnyed és bohém életstílushoz, amit Prágában lehet tapasztalni. A "száztornyú" város tündérmesébe illő reneszánsz és barokk épületegyütteseivel, gótikus templomaival, hangulatos és olcsó pubjaival, éttermeivel, Párizst és más hagyományosan népszerű európai nagyvárosokat megelőzve a britek legnépszerűbb hétvégi városnéző úti célja lett. A modern nagyvárosok jellegzetességeit magán viselve, reneszánszukat élik az okkult tudományok, virágzik a szexturizmus, és a New Age-esek Mekkájává is vált a hajdan evangéliumi ébredéstől hangos Prága. 



A város látképe Vysegradból 

Prága alapításának nyomai 965-re nyúlnak vissza, a cordobai kalifátus nagykövete, egy arab nyelven író zsidó kereskedő, Ibrahim Ibn Jakub azt jegyezte le, hogy Prága erős és szép város. A 14. századra Prága fejlettsége olyan szintre ért, hogy IV. Károly cseh király és német-római császár Rómával kívánta egyenrangúvá tenni. A virágkorát élő Prága életében új szelek kezdtek fújni, amikor a Betlehem-kápolna prédikátorának, Husz Jánosnak a tanai nagy erkölcsi és szellemi megújulást hoztak a városra. 

Prága, a tudományok központja

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!