hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A súlytalanság súlya
EU: 2004 a sport éve

2004. 04. 26.
A magyar gyerekek közel nyolcvan százaléka semmit sem sportol a testnevelésórákon kívül – az USA-ban a korosztály nyolcvan százaléka sportol rendszeresen. Nálunk előbbre való a tudásbeli teljesítmény, márpedig ehhez elengedhetetlen a jó fizikai kondíció. A magyar fiatalok – akárcsak az idősebbek – rendkívül káros életmódot folytatnak, sőt még károsabbat, mint elődeik hajdanán. Szó szerint mindent megtesznek azért, hogy egész életüket komoly betegségekkel küszködjék végig. Az "ülve száguldó" életmód ugyanis többek között tömeges elhízáshoz, tinédzserkorban jelentkező csontritkuláshoz, cukorbetegséghez, mozgásszervi és érrendszeri problémákhoz vezet. 



Általános iskolai tornaóra. Sok gyerek csak az iskolában mozog Fotó: MTI

Egy betegség gyógyítása négyszer annyiba kerül, mint a megelőzése. A megelőzés egyik alapvető módja a gyermekkorban elkezdett rendszeres testmozgás. Erősen mintakövető magatartásról van szó, tehát a fiatalok mozgásszegény életmódja mögött a felnőttek rossz példája áll. Az egészségügyi tárca nemrégiben közzétett gyorsjelentése szerint a felnőttek több mint fele túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízás a fiatalok körében is ugyanilyen jellemző. Ez kicsit sem meglepő, ha tekintetbe vesszük, hogy az egy honfitársunkra eső napi négyórás tévénézés mellett jó, ha átlag tíz perc jut testedzésre, sétára! Az iskolában sem sokkal jobb a helyzet: a 12–18 éves tanulók képzésének 93 százaléka mentális jellegű, azaz csak a fejre irányul. 

Egy kis Magyarország

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!