hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megingathatatlan illúziók
A családi összetartás ünnepe

2003. 12. 22.
Sokan sokfélét gondolunk a karácsonyról, de hogy pontosan hányan és mit, azaz hogyan viszonyulunk a karácsonyhoz, kiderül a Szonda Ipsos novemberi országos reprezentatív lakossági felméréséből. 

A család ünnepe

Tényleg kiüresedett a karácsony? Valóban tényleg semmit sem jelent az emberek, a családok számára? A felmérés adatai ennek ellentmondanak. Úgy tűnik, a karácsony megőrizte különleges szerepét abban, hogy a szeretet, összetartozás, együttlét ünnepe legyen. Sőt. Karácsonykor még többségében azt is gondoljuk, hogy az emberek jobbak egy kicsit. Azt, hogy a karácsony inkább pozitív színben tűnik fel, az is alátámasztja, hogy a közvélekedésben megfogalmazott negatív sztereotípiákkal csak a lakosság kisebbik része ért egyet. A karácsony elidegenedettségétől, elüzletiesedettségétől való félelem bár harsányan kap hangot, mégsem jellemző a többségre. 

A karácsony szeretetben és együttlétben megmutatkozó szimbolikus tartalmáról egyetértés uralkodik a társadalomban. Nincs olyan társadalmi csoport vagy réteg, ahol az emberek többsége ne így vélekedne. A negatív értékítéleteket megfogalmazó véleményeket (a karácsony kiüresedett, csak a drága ajándékokról szól, kötelesség, teher, fáradság) kevésbé tartja jellemzőnek mindegyik társadalmi csoport. Egyedül a karácsony elüzletiesedésétől való félelem él valamivel markánsabban az anyagi javaktól leginkább megfosztott rétegekben: a legszegényebbek, a munkanélküliek és az alacsonyan iskolázottak körében. 

Tény, hogy a karácsonyi előkészületek sok időnket elveszik, emiatt sokan panaszkodnak. Az időhiány különösen igaz a nőkre, a középkorosztályokra, a jobb anyagi helyzetűekre, a nagyobb városokban élőkre, vagy azokra a háztartásokra, ahol vannak gyerekek. Jellemzően ez az a kör, amely a karácsony dolgosabb, munkásabb részéből kiveszi a részét, mert van kinek készülődnie.

A karácsony ma már családi, privát ünnep. Bár ilyenkor a lakosság kétharmada valamilyen módon kötődik a keresztény vallási hagyományokhoz, szokásokhoz, ennek konkrét módjai nem ismertek. A karácsonyi éjféli misén minden negyedik ember vesz részt. Az ünnep tehát profanizálódott. 

Arra a kérdésre, hogy miben más a karácsony más ünnepekhez képest, legtöbben a családias együttlétet emelik ki. A karácsonyt a többi ünneptől sokak számára megkülönbözteti még a szeretet, a meghittség, és az, hogy ez az ünnep valami miatt kiemelkedik, egyedi jelentőségű, a legjobb és a legszebb.

Több pénz, több barát

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!