hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kié a jövő?
Identitáskeresés Európában

2003. 12. 22.
A brüsszeli EU-csúcs kudarca újra megmutatta, hogy az öreg kontinens alapjaiban megosztott a legfontosabb kérdésekben. Pedig hangzatos nyilatkozatokban nincs hiány. Egy ilyen született a napokban is Európa identitásáról. A folytonos európai önazonosság-keresés egyik oka a bizonytalanság, az egyre újabb és újabb deklarációk célja pedig bevallva-bevallatlanul is a jövő birtokbavétele. A nyilatkozat kezdeményezői olasz és francia értelmiségiek, illetve diplomaták; aláírói között találunk akadémikust, volt miniszterelnököt, újságírót, Nobel-díjas fizikust, bíborost, főrabbit és irodalomtörténészt. A dokumentumot magyar részről Göncz Árpád volt köztársasági elnök és Kertész Imre Nobel-díjas író jegyezte.



Zsinagógarobbantás: Marseille, 2002. 

Minden korban a pénz, a hatalom és a tudás birtokosai tervezték meg a jövőt. De mi alapján? Részben – rövid távon – a racionális tervezgetés, számítgatás játszik szerepet a jövő kialakításában; részben – főleg hosszabb távon – a vágyálmok és akaratok szabják meg az ember jövőképét. Persze mindig is akadtak olyanok, akik a még távolabbi jövőre függesztve tekintetüket ezzel sem elégedtek meg, hanem okkult praktikák segítségével fogalmazták meg a jövőre vonatkozó céljaikat. Elég, ha csak Hitlernek "az ezeréves birodalomról" szövögetett álmait említjük, amit nagyban befolyásoltak a köréhez tartozó okkult személyek. 

Leggyakrabban azonban a múlt alapján véljük megtervezhetőnek a jövőt: Historia est magistra vitae ("a történelem az élet tanítómestere") – halljuk mostanság is egyre többször ezt a Cicerótól (pontatlanul) idézett mondást. De valóban megtervezhető-e a múlt alapján a jövő? 

Mégis, kinek a történelme?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!