hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rejtelmes szigetek

2003. 11. 24.
Seychelle-szigetek, édeni állapotok, luxusnyaralás – ez és ezekhez hasonló idilli képek juthatnak eszünkbe, ha e mesés szépség? szigetvilágról hallunk. Kevesen gondolják azonban, hogy e gyönyör? színfalak mögött valami egészen más világ húzódik meg: szocializmus, feketekereskedelem, pénzmosás. A szocialista egypártrendszer csak 1992-ben szűnt meg a szigetországban, azóta látszatdemokrácia működik, de a keménykez? France Albert René kormányfő pozícióját egyre jobban veszélyezteti a burjánzó feketegazdaság. Álompartok az Indiai-óceánon 

Az Indiai-óceán nyugati partján, az Egyenlítő alatt néhány fokra található álomszigeteket csak a 16. században fedezték fel az európaiak. Az első portugál utazókat franciák követték, akik 1742-ben megszállták a szigeteket, de 1811 után angolok vették át az uralmat. Még a franciák ideje alatt kezdődött el az ültetvények telepítése, s az 1770-es években már felvehették a versenyt a holland fűszerkereskedelemmel. Ezekben az időkben a rabszolga-kereskedelem állomásai voltak a szigetek, ide érkeztek az afrikai, indiai rabszolgák. De az angolok és a franciák börtönszigetként is használták az apró korallszigeteket. Az 1814-es párizsi egyezmény Mauritiusszal együtt formálisan angol tulajdonnak nyilvánította a szigetcsoportot, 1903-ban független angol koronagyarmat lett, a teljes függetlenséget pedig csak 1976-ban nyerte el. France Albert René 1977-ben egypártrendszerből álló köztársaságot szervezett, az első szabad választás 1993-ban volt. Vezetése alatt ma is a szocializmus, az állami kézben tartott gazdaság a jellemző, a magántulajdon olyan ritka, mint a fehér holló. 

Seychelle a változatos történelem folytán többnemzetiség? ország lett: európai, ázsiai, afrikai, kínai, arab ősökkel rendelkezők adják a 80 ezer fős lakosságot. Közös nyelvük a kreol, fizetőeszközük a rupia, legfontosabb kereskedelmi partnereik közé tartozik az Egyesült Királyság, Olasz-, Francia-, illetve Németország.

A színfalak mögött

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!