hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az írástudók felelőssége

2003. 12. 01.
"Amikor egy antiszemitizmussal kapcsolatos levelet kapok, mindig megnézem az aláíró nevét. Ha zsidó nevet látok, nem olvasom tovább." A fenti nyegle kijelentés nem valamelyik neonáci lapocska, hanem egy prominens brit újság szerkesztőjétől származik. Tehát, midőn valaki arra vetemedik, hogy elmondja véleményét az antiszemitizmus bármely aspektusáról, annak kéretik csatolnia egy családfát. Némileg zavarban hagy minket a derék brit zsurnaliszta, mert nem mondja ki, hogy valakit hány százalékig tekint zsidónak, hogy hajlandó-e foglalkozni vele, ha mondjuk csak a papája zsidó, esetleg a nürnbergi törvények identitás-meghatározását tekinti mérvadónak. Természetesen, nyilván hasonló következetességgel jár el, ha az Izraelt bíráló levelet egy arab nev? olvasó, az északír katolikusok ellenit pedig egy ismert belfasti unionista protestáns írja.



A biztonsági kerítés az izraeli–palesztin határon. Melyik oldalról jön a fenyegetés? Fotó: Reuters

Honfitársai, egyes brit tudósok Izrael bojkottjára szólítanak fel, "népirtó tevékenysége" miatt – a listáról nyilván véletlenül maradt le egy-két közel-keleti ország vagy Kína. Európai és amerikai békeaktivisták – a médiával a nyomukban – Ramallahba sietnek megvédeni Arafatot, fura módon nem igyekszenek felszállni egy jeruzsálemi buszra. Mikisz Theodorakisz, a Zorba örökbecs? zenéjének szerzője szerint Izrael és a zsidóság minden rossz forrása. Toleráns és szelíd béketüntetők a mikrofonokba harsogják, hogy az iraki háború csak Izrael érdeke, párhuzamba állítják az izraeli vezetőket Hitlerrel, a palesztinok helyzetét a varsói gettóban élőkével. Az Európai Unió politikusai egyértelműen Izraelt hibáztatják a közel-keleti helyzetért, a magát progresszívnek tartó értelmiség és média Dzsenint rendíthetetlenül egy népirtás helyszínének tekinti, Saront a menekülttáborokban elkövetett mészárlások fő felelősének és háborús bűnösnek, minden cáfolat, tény ellenére – miközben valódi háborús bűnösökkel paroláznak.

A Vatikán nem fogadja Saront, miután Arafattal és Basar el-Asszaddal tárgyaltak magas rangú egyházi vezetők. Nem szélsőjobboldali, hanem baloldali, liberális értelmiségiek filozofálnak arról, hogy talán Izrael államot meg kellene szüntetni – mert különben nagyon hisznek a népek önrendelkezési jogában. Egy magát liberálisnak tartó magyar napilap munkatársának véleménye szerint a felmérés eredményéről egyértelműen az izraeli politika tehet, esetleges más lehetőségek eszébe sem jutnak. A mértékadónak tartott média zöme nem is próbálja véka alá rejteni, hogy a közel-keleti problémák fő okának kit lát – nyelvhasználatuk, a hírek súlyozása, egyáltalán, a hírérték meghatározása sugallja, hogyha Izrael teljesítené a békeharcosok összes kívánságát, és a palesztin szabadságharcosok óhajait, akkor minden probléma megoldódna. Kitörne a világbéke, Oszama Bushsal sakkozna, az iszlám fanatikusok levest mérnének a harmadik világ szegényeinek, Elvisről kiderülne, hogy él, és mindenki olyan boldog, gyermeki derűvel mosolyogna, mint Murillo képein a bájos angyalkák.

Abbahagyom. Ha minden olyan megnyilvánulást összeszednék, amelyben a haladó, progresszív, baloldali, liberális etc. értelmiség, média és politikai elit démonizálja Izraelt, akkor nem egy publicisztikát, hanem egy Háború és béke hosszúságú regényt kellene írnom. Mindezek után napvilágot lát egy EU-felmérés, amelynek tanúsága szerint az EU-polgárok jelentős százaléka Izraelt tartja leginkább veszélyesnek a világbékére. Solana és Prodi szörnyülködik, Chirac egy párizsi zsinagóga felgyújtása után tanácskozást hív össze az antiszemitizmus ellen, az EU nem győz mosakodni, hogy nem ez a hivatalos álláspontja, és különben is, meg vannak lepve. Kérdés, hogy mitől. Az anticionizmus, a kritikátlan arabbarátság ma olyan divatos haladó-körökben, mint egy Givenchy-kosztüm – bár eleganciában igencsak elmarad mögötte. Izrael – érthetően – szégyenletesnek tarja az eredményt, és kerek-perec ki is fejti, hogy az antiszemitizmus egy újabb megnyilvánulásaként értékeli, ez ellen a haladók kézzel-lábbal tiltakoznak – ami részben jogos, részben viszont az arcpirító cinizmus, a tudatlanság és a felelőtlenség keveréke.

"Az írástudók, a politika 

és a média közös vétke 

ez az eredmény, nem az 

átlagemberé, ezért 

felesleges az elszörnyülködés

és a szemforgatás."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!