hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lesz-e új békejobb?

A Magyar Demokrata Fórum körül kialakulni látszó jobboldali szövetségről először Pusztai Erzsébet, a Magyar Demokrata Néppárt alelnöke, majd Font Sándor, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezető-helyettese nyilatkozik. Más-nap cím? műsor, október 17.

Műsorvezet?: Az olvasható az újságokban, hogy közeledik egymáshoz az MDNP és az MDF. Pusztai Erzsébetet arról kérdezném: közeledésről van szó, vagy pedig már egy letisztázott megegyezésről?

Pusztai Erzsébet: Letisztázott megegyezésről még nem beszélhetünk. Háttérbeszélgetésekről
van szó, és most már a tárgyalópartnerek kijelölése is szóba került. Tehát lassan eljutunk odáig, hogy egészen konkrét kérdésekről fogunk beszélni. 

Műsorvezet?: Gondolom, arról, hogy pontosan hogyan képzeljük el a közeledést, beolvadásként vagy szövetségként. 

Pusztai Erzsébet: Nem csak formai kérdések ezek, hiszen meg kell beszélnünk azt is, hogyan gondoljuk a jövőt, milyen politikai alapelvek alapján milyen lépéseket teszünk a továbbiakban. 

Műsorvezet?: És miért pont most? 

Pusztai Erzsébet: Megérett erre az idő sok szempontból. Akkor, amikor 1996-ban létrejött a különválás az
MDF-től, akkor teljesen más helyzetben voltunk, egészen más politikai viták zajlottak. A mai viszonyok között úgy látjuk, hasonló nézeteket képviselünk, új helyzet állt elő, tehát meg kell találni egymáshoz az utat. Én úgy látom, hogy az MDF is hasonlóan gondolkodik ebben. 

Műsorvezet?: De ha a 2002 előtti időszakra gondolunk, az Önök akkori békejobbos kezdeményezését Dávid Ibolya cserben hagyta, mert az MDF a Fidesszel kötött választási szövetséget. 

Pusztai Erzsébet: Ez nem Dávid Ibolya személyes döntése volt természetesen, nagyon sok minden befolyásolta ezt a helyzetet. Valóban az volt a véleményünk, hogy ha létrejön a jobbközép együttműködése, akkor a választásokon egész más lesz az eredmény. Máig is így gondolom. 2001 májusában végeztettünk közösen egy közvéleménykutatást, eszerint a Dávid Ibolya vezette Békejobb nyolc százalékra számíthatott volna. Ehhez képest kell a mostani helyzetnek megfelelően megtalálni a megoldást. 

Műsorvezet?: Kis tüske sincs Önökben emiatt a döntés miatt? 

Pusztai Erzsébet: Én csak a magam nevében beszélhetek, én inkább szomorú voltam ettől, hiszen meggyőződésem, hogy nagyon nagy szükség van egy ilyen jobbközép politikai erőre. Egész Európában nem működnek a kétpártrendszerek. Kell, hogy nagyobb választék legyen a polgárok előtt, másrészt pedig a két nagy párt egyike sem képes egyedül a kormányalakításra. 

Műsorvezet?: A kétpártrendszer veszélyes... 

Pusztai Erzsébet: Igen, a demokrácia működése szempontjából is rendkívül fontos, hogy ne egyszerűsödjön le két pártra a politikai paletta. Mert ennek az eredménye az, hogy szinte hadiállapot van a politikai életben. A lövészárok két oldalán vannak a csapatok, és akinek kicsit eltér a véleménye, az azonnal árulóvá válik, nem tudnak előkerülni az alternatívák. Egymást pedig levadászni kell, és nem politikai vitát folytatni az emberek érdekében. Ez a logika, ha kétpártrendszer alakul ki, állandóan újratermelődik, és ez sokak számára
visszatetsző. 

Műsorvezet?: Van-e becslésük arra vonatkozóan, hogy ha létrejön az MDNP–MDF szövetség, akkor az ma Magyarországon hány százalékot jelentene Önöknek? 

Pusztai Erzsébet: Én úgy gondolom, hogy a lehető legszélesebb körben kell együttműködést kialakítani a kisebb jobbközép pártokkal, s akkor sok minden lehetséges... 

Műsorvezet?: Mondjuk a Centrum Pártnak a 2002-es szereplése adhat Önöknek biztatást, hiszen csak a választások előtt négy hónappal jött létre... 

Pusztai Erzsébet: Igen, ez egyértelműen azt mutatta, hogy a társadalomban nagy igény van a középpárti politizálásra. A Centrum szavazóbázisának másodlagos pártpreferenciái szerint 60 százalék volt baloldali és 40 százalék jobboldali, tehát mindkét irányból tudtak szavazatot vonzani. 

Műsorvezet?: És mi lesz a személyi ellentétekkel? 

Pusztai Erzsébet: Akkor van a baj, ha már a politikai álláspont sem összehangolható, amint ez volt 1995-ben is. Meg kell találni annak a módját, hogy hogyan lehet a személyes feszültségeken túllépve kompromisszumokat kötni. Ez a demokrácia lényege, amit Nyugaton már az emberek megtanultak.

***

Műsorvezet?: Újabb szövetség látszik létrejönni a jobboldalon, egyebek között a Magyar Demokrata Fórum és a Keresztény Demokrata Néppárt között. Ennek
mikéntjéről kérdezem Font Sándort, az MDF frakcióvezető-helyettesét. 

Font Sándor: Régóta keressük annak a módját, hogy az MDF miképpen tud hozzájárulni a jobboldal 2006-os választási győzelméhez. A lapok valamiért most találták fontosnak ezt a kérdést. 

Műsorvezet?: Mert az történt, hogy bizonyos találkozókat követően a KDNP egyik vezetője a minap arra célzott, hogy akár egy szövetség is létrejöhetne a nem a Fidesz közvetlen környezetében
lévő jobboldali kispártok között. Ennek az értelmezésében segíthet nekünk Ön, aki
tudvalevően a Fidesz és az MDF közötti szorosabb együttműködés híve. Vegyük hozzá, hogy az európai uniós választás előtt szüksége van az MDF-nek némi támogatásra... 

Font Sándor: Ez valóban így van, bár a szövetség kérdése, tartok tőle, hogy nem dőlhet el az uniós választásokig. Ez hosszabb távra fog kihatni. Az biztos, hogy kikerülhetetlen lesz a Fidesszel való szinkronitás kérdése. Az a kérdés, hogy a jobboldali térfél lefedhető-e egy nagy gyűjtőpárt által. Nyáron is folyt már erről elméleti vita, találgatás, hogy úgy érezzük, az MDF szellemiségéhez ma legjobban a megújuló KDNP tartozik. Mert az Antall József által definiált paraméterek változatlanul fontosak, az a kereszténydemokrata szellem, az a nép-nemzeti irányzat, ami mindig is nagyon erős volt az MDF-ben.

Műsorvezet?: Lehet, hogy azt se tudják a nézők, hogy most melyik KDNP-ről van szó. 

Font Sándor: A közvélemény nehezen látja át a helyzetüket, ennek történelmi okai is vannak. Náluk az egykori békejobbos Semlyén Zsolt személyével egy olyan irányzat vette át a vezetést, amely nem akar beolvadni a Fideszbe. Ma létezik egy frakció nélküli Keresztény Demokrata Néppárt, és létezik a Keresztény Demokrata Szövetség, amely mint egyesület megtalálta a frakcióbeli helyét a Fideszen belül. 

Műsorvezet?: Beszéljünk egy sokkal egyszer?bb helyzetről, mert az MDNP-nek semmilyen kötődése nincs sehova. Hogy áll velük az együttműködés? 

Font Sándor: Ez már kényesebb kérdés, szerintem, érzelmileg. Arról van szó, hogy ők maguk is belátták, hogy az 1996-os pártütés és szétválás gyakorlatilag a legsúlyosabb csapást mérte az MDF-re. Arra az irányzatra, amit az MDF képviselt. Csak az a kérdés, ha ezt a tisztázást megtették, hogyan szeretnének még a politika felszínén maradni. Elfogadja-e őket valaki hiteles politikusnak, és adódik-e esetleges lehetőség az anyapárttal való kapcsolatra? Nem tudják még. Talán feloszlatják önmagukat, és egyenként esetleg újra kezdeményezik a kapcsolatot az MDF helyi szervezeteivel... Szerintem ha az MDNP mint szervezet szeretne az MDF-fel újra kapcsolatot létesíteni, az talán a nehezebb változat.

Műsorvezet?: Gondolom, az a lényeg, hogy a Magyar Demokrata Fórum nyerjen.

Font Sándor: Nem. Nem ez a lényeg, bár úgy tűnik, hogy sokan csak a saját pártjukban gondolkodnak. Én úgy vélem, hogy a polgári oldal, a jobboldal és a társadalom érdekében kell gondolkodni. A Magyar Demokrata Fórumnak egyetlenegy feladata van, hogyan tudja elősegíteni a jobboldal győzelmét. Ez csak a Fidesszel együtt lehetséges, aki kikerülhetetlen. Fidesz nélkül nincs jobboldali győzelem, de remélem, hogy Magyar Demokrata Fórum nélkül sincs.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!