hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyorsan került bilincsbe
Meggyanúsították az úszócsillagok edzőjét

2003. 11. 03.
A Magyarország leghíresebb és legsikeresebb úszószakosztályánál kirobbant botrány – függetlenül attól, hogy a vádak még nem igazolódtak be – ismét a figyelem középpontjába állította a pedofília megoldhatatlannak tűnő problémáját. 



Úszóedzés gyerekeknek. Mélyvízben Fotó: MTI

Két hete vették őrizetbe – sokak szerint indokolatlan látványosságok közepette – azt a mindenki Miklós bácsijaként ismert, 64 éves mesteredzőt, akit egy hétéves kislány vallomása alapján annak molesztálásával vádolnak. A gyermek szülei egy szokásos pénteki edzés után tettek feljelentést a szakember ellen, mivel lányuk azt állította: Miklós bácsi a szertárban fajtalanságra kényszerítette. A kőbányai rendőrség akciócsoportját küldte az edző lakásához, ahonnan megbilincselve szállították a kerületi fogdába, majd az előírt határidőn belül bíróság döntött előzetes letartóztatásba helyezéséről. A Spartacus mesteredzője a bíróság indoklása szerint azért nem védekezhet szabadlábon, mert fennáll a tanúk befolyásolásának, illetve a velük való összejátszásnak a lehetősége.

A Nap-kelte cím? műsor tulajdonosa, Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke közleményben tudatta, hogy a szövetség kész saját bevételeiből kifizetni az óvadékot annak érdekében, hogy a mesteredző szabadlábon védekezhessen. Ugyanakkor jelezték: "Gyermekeink érdekében a legnagyobb határozottsággal kell fellépni a feltételezett tettessel szemben."

Gyárfás egy bulvárújságnak bevallotta aggályait azzal a kezdeményezéssel kapcsolatban, amelynek keretében a mesteredző mellett egy emberként kiálló szülők szimpátiájuk kifejezéseként aláírásgyűjtést és tüntetést szerveztek. Mint mondta: kéri, hogy bárki, akinek K. Miklós hasonló tetteiről van tudomása, azonnal jelentkezzen a rendőrségen, hiszen "ha a mesteredző nem engedhető az emberek közé, azt tudomásul kell vennünk". Szemben a pedofil papok körül kirobbant botránnyal, ebben az ügyben a nyilvánosság nem tette bátrabbá a korábban sérelmeket szenvedetteket a feltárulkozásban. Az egyesület szerint azért, mert vélhetően nincsenek is ilyenek. A Spartacus vezetői levélben nyomatékosították a rendőrségnek, hogy a harmincöt éve náluk dolgozó edző ellen soha semmilyen panasz nem érkezett, így teljességgel lehetetlennek tartják a gyanú beigazolódását. A Miklós bácsinál úszni tanuló gyerekek szüleitől úgy tudjuk, hogy az edző olyan népszerűségnek örvendett köreikben, amely olykor fél- vagy egyéves várakozó listára kárhoztatta a későn jelentkezőket.

A szakosztály vezetőedzője, Túri György harminc éve ismeri K. Miklóst, aki
elektromérnöki munkája mellett foglalkozik gyerekek úszásoktatásával másodállásban, immár negyven éve. Ezalatt olyan tökélyre fejlesztette módszereit, hogy a Testnevelési Egyetemen tanítják, oktatáspedagógiai könyvet írt a témában, és nem hogy hazai, hanem világhírnévre tett szert. Túri elmondta: az édesanya többször is említette már neki Miklós bácsi letartóztatása óta, hogy legszívesebben visszavonná a feljelentést, de élettársa nem engedi. A vezetőedző szerint most inkább azért kell szorítani, hogy K. Miklós ne legyen öngyilkos vagy alkoholista, és egyáltalán normális emberként tudjon tovább élni, ha tisztázódott a helyzete. Nem tudja elképzelni, hogy a mesteredző, aki negyven éven keresztül feddhetetlenül működött együtt több ezer szülővel és gyerekkel, még egyszer
visszamenjen a medencéhez, és kiszolgáltassa magát annak, hogy egy rossz mozdulat vagy félreértelmezett hangsúly miatt újra meghurcolják. "Ezzel mérhetetlen erkölcsi és anyagi kárt okoztak neki és az egyesületnek is" – tette hozzá Túri. 

Időközben a nyomozást a BRFK vizsgálati főosztálya vette át a X. kerületi kapitányságtól. Kozák László, a kommunikációs osztály vezetője elmondta lapunknak, hogy azóta további tanúkihallgatásokra került sor, pszichológus szakértő vizsgálta meg a kislányt, melynek eredménye befolyással lehet majd a nyomozás további menetére, de leginkább az ügy bírósági szakaszában releváns. Az osztályvezető kifejtette, hogy ilyenkor azt elemzik, milyen lelkiállapotban vannak a vizsgált személyek, illetve, hogy az általuk elmondottaknak van-e valóságalapja vagy sem. A sajtóhírekkel ellentétben nem terrorelfogó egység ment az edző lakására – mondja Kozák László –, hanem a BRFK akcióosztály beosztottai, akik "sima" nyomozók, és a szolgálati szabályzatban foglaltaknak megfelelően kötelességük volt bilincset tenni az előállítottra. Munkatársai az érvényben lévő jogszabályok alapján igyekeznek a lehető legrövidebb idő alatt elvégezni feladatukat. 

A kislány családja kiegyensúlyozott, akár átlagosnak is nevezhető életkörülmények között él. Az édesanya estin végzi a gimnáziumot, emellett dolgozik, élettársa, a lány apja pedig villanyszerelő, aki háromszor volt kint több hónapig külföldön alkalmi munkát vállalva, de most itthon sikerült elhelyezkednie a szakmájában. Az édesapától megtudtuk, hogy azért csak a történtek másnapján tettek feljelentést, mert gyermekük aznap este, szülői unszolásra tárta fel az esetet. Mint mondja: ő ugyan az úszócsarnok egyik üvegfalán keresztül látta, amikor Miklós bácsi és a gyermek távoznak a szertár felé, de értelemszerűen semmi rosszra nem gondolt, hiszen az edző védelmére kelt szülőkkel együtt ő is nagyra tartotta a szakembert. De csak mostanáig. Míg a híradások tíz vagy húsz másodperces időtartamban határozták meg a közös távollétet, az édesapa minimum három, de inkább öt percre taksálja, mivel ez idő alatt egy teljes cigarettát sikerült elszívnia. Márpedig, ha neki van igaza, akkor ennyi idő elvileg elegendő kellett legyen arra, amit korához képest amúgy jóval fejlettebb lánya állít a szertárban történtekről. Ennek alapján kijelenthető, hogy nemi aktus nem történt, viszont ami igen, az kimeríti a szemérem elleni erőszak bűntettét. A pszichológus szakértő vizsgálata alapján az édesapa úgy látja, nem kitalációról van szó, ha azonban mégis kiderülne Miklós bácsi ártatlansága, ő ország-világ előtt bocsánatot fog kérni tőle. 

A mesteredző ügyvédje, dr. Fekete Tamás szerint egy ilyen szakértői vélemény önmagában semmit nem bizonyít, pusztán valószínűsíti vagy valószínűtleníti a kislány vallomását. Annyit pedig bizton ki mer jelenteni, hogy az edző nem volt távol három és öt perc közti intervallumban tanítványaitól, ahogyan azt az édesapa állítja, mivel erre több tanú is van. A jogi képviselő egyébként üdvözli, hogy a rendőrség kedd óta gőzerővel nyomoz, bár ha ő lett volna a rendőrfőnök, nem lennének tíznapos csúszásban – mondta el a Heteknek. Az edzőt védők, valamint egy tanúként kihallgatott tízéves kisfiú szerint Miklós bácsi be sem ment a helyiségbe, csak tanítványát küldte be a szivacsokért. További érveik között szerepel, hogy az alig három négyzetméteres szoba ajtaja üvegből van, ráadásul nem is zárható. K. Miklós egykori, mára világhír? tanítványai, mint Egerszegi Krisztina vagy Cseh László a végtelenségig abszurdnak tartják a feltételezést, és teljességgel elképzelhetetlen számukra, hogy a vádak igaznak bizonyuljanak. 

Mit kell tudni a pedofíliáról?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!