hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Még a kínai nagy falon is túl
Vigyázó szemetek Pekingre vessétek

2003. 09. 08.
A Medgyessy Péter miniszterelnök vezette magyar delegáció kínai látogatása egy időre Kínára vonta a magyar médiafogyasztók figyelmét. Túl azon, hogy a belpolitikai defenzívába szorult kormány igyekszik jól kommunikálni a külpolitikai eseményt, a pekingi látogatás egyértelm? előrelépésként értékelhető a két ország kapcsolatában. A jövő megmutatja majd, hogy a kormányfői vizitet milyen konkrét eredményekre lehet váltani, de ez nagyban függ attól is, hogy mennyire ismeri egymást Kína és Magyarország.

Egy tipikus beszélgetés a 90-es évek első feléből Kínában egy magyar diákkal:

– Honnan jöttél ?

– Magyarországról.

– Áá, igen, szocialista ország (enyhe bizonytalanság), Osztrák–Magyar Monarchia, "Szabadság szerelem", Petőfi, Sissy királyné, Duna. Ott jó a foci. Mennyi a havi jövedelmed? 

Egyrészt meglepő, hogy egy kis országról ennyi minden eszébe jutott az átlagembernek, de a nemzeti igazságérzetet piszkálta, hogy egybemosódott (főleg) Petőfi, a szabadság meg a szerelem, a monarchia, Sissy, és pláne a férje! 

Napjainkban Kínáról ilyen fogalmak forognak szájról szájra: kommunista diktatúra, szárnyaló gazdaság és rengeteg olcsó, rossz áru, eltaposott emberi jogok, Tibet. Mikor jönnek a kínai turisták? Mindezeknek valós tartalma van, de ha meggondolatlanul egy ilyen sűrítményt közlünk egy kínaival, akkor az joggal sértheti az ő nemzeti érzését is.

Kommunista diktatúra

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!