hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A koalíció íze
Az MSZP–SZDSZ másfél éve

2003. 08. 25.
Az adócsökkentésről szóló vita felszínre hozta azt a kérdést, hogy miért érdemes az SZDSZ-nek a kormányban maradni. Éppen az elmúlt időszakban egyre kedvetlenebbül nyilatkozgató, jól ismert humoráról újabban leszokó Kuncze Gábor pártelnök jelentette ki ezt a vita kellős közepén. A két párt felső vezetésében általában elégedettek a koalíció eddigi működésével, de lapunk információi szerint a nagyobbik kormánypártban aggódva figyelik a liberális párt vergődését, a közvélemény-kutatásokban tapasztalható mélyrepülését. Sőt, több befolyásos politikus szerint más területen is a válság jelei tapasztalhatóak. 



A két pártelnök. 2006-ban is nevetnek-e majd? Fotó: Vörös Szilárd

A koalíció működésének értékelésére leginkább az SZDSZ elhúzódó belső vitái során szokott sor kerülni. A Fodor Gábor nevével fémjelezhető, azonnali változást sürgető politikusi kör már hónapok óta kongatja a vészharangot, hogyha minden marad a régiben, akkor a párt
elsüllyed a semmibe. A közös kormány népszerűsége emelte az MSZP népszerűségét, miközben az SZDSZ-é ugyanezen időszakban csökkent. A kritikusok szerint az SZDSZ beleszürkült a koalícióba, a jelenlegi stratégia követése csak az "MSZP köldökzsinórján csöngő dependens lét" lehetőségét rejti, melyből a markáns, liberális politizálás lenne a kiút. 

Az MSZP-ben nagyon diplomatikusan nyilatkoznak a kérdésről. Lendvai Ildikó, a szocialisták parlamenti frakciójának vezetője szerint jó, korrekt és megbízható politikai partner az SZDSZ. A kisebbik koalíciós pártra nézve egyáltalán nem kedvező közvélemény-kutatási adatokat pedig úgy értékeli, hogy az elmúlt tizenkét év politikai életének tapasztalata, hogy a kisebbik pártnak mindig nehezebb a helyzete egy koalícióban, mivel a nagyobbik pártnak, helyzetéből adódóan több megszólalási lehetősége van. Emellett a kormányzati munkában is nagyobb szerep hárul a nagyobbik pártra, így az ő ténykedése "ott" is jobban látszik. 

Arra a kérdésünkre, hogy az MSZP kíván-e vagy tud-e a "hóna alá nyúlni" az SZDSZ-nek, hogy az elmozduljon a 2-3 százalékos, jelenleg a parlamentből való kiesés veszélyét jelentő támogatottsági szintről, Lendvai Ildikó kifejtette: kívülről nem lehet beavatkozni egy másik párt belső ügyeibe, még ha az a szövetséges párt is. Az MSZP annyit tehet, hogy igyekszik minden esetben figyelembe venni az SZDSZ szempontjait is, például azáltal, hogy nem a parlamenti számarányoknak megfelelően, hanem annál nagyobb mértékben is teret adnak a liberálisok elképzeléseinek. Ez például a kormányzati felelősségvállalásnál, a minisztériumok vezetésénél is megfigyelhető. 

Szürke miniszterek?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!