hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Áció, káció, komplikáció
A nyár nem ok a felelőtlenségre

2003. 06. 23.
A szeptembertől júniusig padokban gémberedő tagokban felhalmozódott mozgásigény a vakáció kezdetekor kirobban a gyerekekből. Ó-ió-ció, és a kációnál már alig lehet bírni velük, hiszen csak néhány nap választja el őket az áhított szabadságtól.Mászókázó gyerekek. Nagy mozgásigény Fotó: Somorjai L.

Dombi Sándor rendőr-százados, a Budapesti Rendőr-főkapitányság ifjúságvédelmi munkatársa lapunknak elmondta: a nyári szünet főbb veszélyeit a közlekedés, a vízi sportok, a fürdés, az esetenként szervezetlen szabadidő, a csavargás, a csellengés és az ennek következtében bűncselekmények sértettjeivé válás, a dohányzás, az alkohol-, és kábítószer-fogyasztás jelentik.

A századostól megtudtuk: az elmúlt hetekben a gyermek- és fiatalkorú eltűnt személyek száma kicsit emelkedett, ez különösen az évzárók, bizonyítványosztások idején volt megfigyelhető. Az okok között egyértelműen megjelölhető az iskolai sikertelenség, a kalandvágy, a figyelemfelhívás, a szülők "büntetése". Az eltűnt fiatalok többsége általában az adott nap estéjéig, vagy huszonnégy órán belül előkerült, csupán néhány esetben vett igénybe több időt a felkutatásuk.

A vakációt céltalanul töltő gyerekek esetében felmerül a bűncselekmény elkövetésének lehetősége is. A statisztikák szerint a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma csökken, azonban ugyanez a szám a gyermekkorúak vonatkozásában emelkedik. Az erőszakos deliktumok száma szintén magasabb, mint tavaly ilyenkor, és az is aggasztó, hogy az elkövetési módszerek kíméletlenebbé váltak.

Papp Krisztina, a budapesti XI. kerületi Módszer-tani Gyermekjóléti Szolgálat vezetője szerint az utóbbi években egyre kevésbé jelentenek problémát a csellengő gyerekek, mivel az önkormányzatok általában az iskolákkal közösen napközis táborokat működtetnek, ahol kedvező áron, hátrányos helyzet? családok számára sokszor térítésmentesen biztosítják a gyerekek foglalkoztatását és ellátását napközben. Az országban működő művelődési házak jó része is kínál napközbeni szabadidős programokat a gyermekek számára. A helyi gyermekjóléti szolgálatok, illetve civil szervezetek is komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a diákok hasznosan töltsék el a szabadidejüket. Nehezebb a helyzet a kamaszokkal, akiket már nem annyira kötnek le a szervezett programok. Mivel ők sokszor játszótereken gyűlnek össze, ezért egyre több gyermekjóléti szolgálat, valamint a Máltai Szeretetszolgálat, illetve egyéb civil szervezetek szociális munkásai "kitelepülnek" ezekre a terekre, és megpróbálják lekötni a felnőtt felügyelet nélkül idejüket múlató diákokat.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a meleg évszakkal együtt annak jellemző betegségei, balesetei is feltűnnek. Dr. Saracz Judit, a fővárosi Heim Pál Gyermekkórház orvosigazgatója a Heteknek elmondta: ilyenkor jellemzők a különböző, hányással, hasmenéssel járó betegségek, ételmérgezések. A szakember felhívja a figyelmet arra, hogy rendkívül fontos a folyadékpótlás, különösen a gyermekeknél kell erre odafigyelni, mivel ha túl nagy a folyadékvesztés, felléphet a kiszáradás állapota, aminek elégtelen kezelés esetén súlyos következményei lehetnek. Szintén gyakori a vízi balesetek előfordulása: nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe, illetve, mielőtt fejest ugrik valaki, győződjön meg arról, hogy az általa választott víz elég mély-e a mutatványhoz. Az erős napsütésnek köszönhetően sokan szembesülnek a leégés tényével. Magas fényvédő faktorú krém vagy naptej használata mindenképpen ajánlatos, különösen annak a kutatási eredménynek a fényében, mely szerint a felnőttkori daganatos bőrbetegségek kialakulásáért hetven százalékban a gyermekkori túlzott napozás, gyakori leégés okolható. Dr. Saracz Judit megemlítette még az egyéb baleseteket; e csoportba tartoznak a sportolás közbeni kéz-, illetve lábtörések vagy a fáról leesés következményei. Az orvosigazgató szerint a végső konklúziót úgy is levonhatjuk: a nyár még nem ok a felelőtlenségre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!