hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az eladó sok, a vevő kevés
Ingatlanpiaci helyzet a Balaton körül

2003. 05. 26.
Az ingatlanszakértők egybehangzóan állítják, hogy a balatoni árak közel három éve stagnálnak, sőt, most már 10-15 százalékkal olcsóbbak, mint a felfutás idején. A tapasztalat azt mutatja, a lendület 2001. szeptember 11-e után tört meg.



A Hévízi-tó madártávlatból. Vonzó látvány Fotó: MTI

Dr. Szász István, a siófoki székhely? Balaton Környéki Ingatlanforgalmazók Egyesületének elnöke azt kérte, az eladók tanúsítsanak nagyobb önmérsékletet. Ugyanis igaz, hogy a külföldi vásárlók száma csökken, a belföldi érdeklődőké viszont folyamatosan emelkedik, s a rendelkezésre álló hitellehetőségek miatt 

a családi házas ingatlanok gyakran lelnek magyar gazdára. Csak éppen tőlük nem igazán lehet elvárni, hogy a németek számára "kikalkulált" árat fizessék meg.

A kínálat óriási a Balaton- parton, az eladás idén is csekély, s ez a tapasztalat a déli és az északi parton egyaránt igaz. Új jelenség, hogy az eladók táborában megjelentek a német tulajdonosok is. Szász István kérdésünkre elmondta, ezért a Németországban mutatkozó gazdasági pangás okolható leginkább, mert manapság sokan kénytelenek felszabadítani a tartalékaikat. Így kerülnek eladásra a magyarországi nyaralók is. A németek egyébként zömében felújításra szoruló kisebb parasztházakat vásároltak meg annak idején, amelyektől most az akkori árnál 10-15 százalékkal kevesebbért válhatnak meg.

Kertész Eszter, az egyik északi parti ingatlanközvetítő iroda vezetője úgy gondolja, a túlkínálat abból is adódik, hogy a városokban, településeken nagy számban épültek lakások, lakóparkok, apartmanházak, amelyek által tovább bővült a választék. Véleménye szerint jóval több lakás épült az elmúlt egy-két évben, mint amire fizetőképes kereslet van. Hozzátette: irodájuk mostanában nem annyira az ingatlan adás-vételekből, mint inkább a német állampolgárok által már korábban megvásárolt házak felújításából profitál.

A forgalom visszaesése nem kímélte a termálvize miatt amúgy speciális helyzet? Hévizet sem, ahol a 2100 helyrajzi számos ingatlanból 600-nak külföldi a tulajdonosa: zömében németek és osztrákok, és mintegy két százalékuk angol, svájci, svéd, amerikai – tudtuk meg Tódor András helyi ingatlanforgalmazótól. A kisvárosban korábban 350-330 ezer forintos négyzetméterárak mára 320-300 ezer forintra csökkentek, mivel a közelmúlt nagy építkezései következtében annyi lakás és apartman épült, amennyit a korábbi áron nem tudnak értékesíteni. A szakember úgy véli, a Balaton partján azért is állt meg az adás-vétel, mivel sokan az EU-csatlakozásra apellálva várnak még az eladással. Ők azonban csalódni fognak, mivel az árak már így is lassan elérik az európai színvonalat, viszont az elérhető szolgáltatások elmaradnak. A vendégek ma már a minőséget keresik, a Balaton-parti szolgáltatók zöme pedig még nem alkalmazkodott ehhez – mondta Tódor András. 

A tó körüli ingatlanárak az elmúlt években nem emelkedtek, ami persze nem jelenti azt, hogy olcsón lehet nyaralóhoz, házhoz jutni. A háttértelepüléseken még most is található viszonylag jó álla-potú kétszoba-konyhás ház 

4-4,5 millió forintért, ugyanez egy part menti településen már legalább 10-12 millió. Inkább a kis házak kelendőek, nagyon sok nyolcvanas években épült nagy házat hirdetnek már évek óta. Ezekre jobbára azért jut kevesebb vevő, mert ha valakinek van 20-30 millió forintja, az szívesebben épít magának olyan házat, amilyet szeretne. Éppen ezért a telkeknek magas az értéke: 5-10 millió forint körül lehet kapni, míg a közvetlen vízparttal rendelkező eladó ingatlanoknak – amellett, hogy ritka az ilyen – egyszerűen "nincs ára": több száz millió forintot is elkérhetnek értük, ám még így sem kell sokáig vevőre várni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!