hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy bomlasztó költő

2002. 12. 23.
Kevés szó esik ma József Attiláról. Nem méltatást írok róla – ellenkezőleg: azokból a véleményekből idézek egyet, amelyek negatív módon "méltatták", vagyis tagadták az érdemét. "Horger Antal úr" kifakadásától kezdve 1945-ig a nem volt az úri körök véleménye a költészetéről. Ezt a nemet ritkán hangosították fel, általában a hallgatás, a tudomásul nem vétel formájában "nyilatkozott meg". Azt ne higgyük, hogy a rend háborús bukásával eltűnt, mint a tábláról szivaccsal letörölt írás. A tagadás hibernálódott, és 1990 után újra jelentkezett, bár kétségtelenül nagyon elgyengülve.

A kilencvenes években történt egy magyarországi megyeszékhelyen: március 15-én a hivatalos ünnepségen elszavaltatták a "Nincsen apám…" kezdet? verset. Ostobaság volt, szegénységi bizonyítvány a rendezőktől. A Kereszténydemokrata Néppárt megyei titkára lecsapott rá. Micsoda dolog a vissza-kereszténynemzetiesedett országban ilyen verset nyilvánosan szavaltatni! Istentelen, hazátlan, családtagadó, erkölcsbomlasztó költő. Miért nem Petőfitől vettek szavalni valót, ő a hazafiság, az erkölcs, a jámborság mintaképe.

Maga a szembeállítás is szánalmas. Hát még elkövetőjének tudatlansága! Petőfi pogánynak vallotta magát, József Attila mély szépség? versekben folytatott meghitt beszélgetéseket az Istennel. A század egyik legnagyobb vallásos költőjeként állt istenes meghatódásainak pillanataiban Ady és Weöres Sándor mellé. Nem a költő, hanem támadója volt bomlasztó, hiszen nemzeti értéket próbált rombolni. A félműveltség tanúsága: nem az esztétikai érték, nem a megnyilatkozás, a nyelv alapján ítélt a versről, hanem az "eszmei mondanivaló" felől. (Az idézett fogalmat a sztálinizmus terjesztette el, de más névvel ott volt a Horthy-idők és a még korábbi világ konzervatív irodalomszemléletében – meg az iskolai tankönyvekben.) A megyei napilap közölte a botrányos üzenetet, de a szerkesztőség elhatárolta magát tőle. Én azért is szégyenkeztem miatta, mert szerzője ugyanabban a gimnáziumban tanult, amelyikben én, ciszterci diák volt. A két magyartanár, akiket én ott ismertem, nem ilyen földön csúszó módon gondolkodott. Vajon kitől tanult ez az ember magyar irodalmat? Azt hiszem, hogy nem a tanáraitól, hanem a közhátramozdító közéleti férfiaktól.

Attila, szolgáljon neked elégtételül, hogy ilyen lesállásból támadtak rád. Az igazadat bizonyítja, halálod után emberéletnyi évvel.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!