hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy bomlasztó költő

2002. 12. 23.
Kevés szó esik ma József Attiláról. Nem méltatást írok róla – ellenkezőleg: azokból a véleményekből idézek egyet, amelyek negatív módon "méltatták", vagyis tagadták az érdemét. "Horger Antal úr" kifakadásától kezdve 1945-ig a nem volt az úri körök véleménye a költészetéről. Ezt a nemet ritkán hangosították fel, általában a hallgatás, a tudomásul nem vétel formájában "nyilatkozott meg". Azt ne higgyük, hogy a rend háborús bukásával eltűnt, mint a tábláról szivaccsal letörölt írás. A tagadás hibernálódott, és 1990 után újra jelentkezett, bár kétségtelenül nagyon elgyengülve.

A kilencvenes években történt egy magyarországi megyeszékhelyen: március 15-én a hivatalos ünnepségen elszavaltatták a "Nincsen apám…" kezdet? verset. Ostobaság volt, szegénységi bizonyítvány a rendezőktől. A Kereszténydemokrata Néppárt megyei titkára lecsapott rá. Micsoda dolog a vissza-kereszténynemzetiesedett országban ilyen verset nyilvánosan szavaltatni! Istentelen, hazátlan, családtagadó, erkölcsbomlasztó költő. Miért nem Petőfitől vettek szavalni valót, ő a hazafiság, az erkölcs, a jámborság mintaképe.

Maga a szembeállítás is szánalmas. Hát még elkövetőjének tudatlansága! Petőfi pogánynak vallotta magát, József Attila mély szépség? versekben folytatott meghitt beszélgetéseket az Istennel. A század egyik legnagyobb vallásos költőjeként állt istenes meghatódásainak pillanataiban Ady és Weöres Sándor mellé. Nem a költő, hanem támadója volt bomlasztó, hiszen nemzeti értéket próbált rombolni. A félműveltség tanúsága: nem az esztétikai érték, nem a megnyilatkozás, a nyelv alapján ítélt a versről, hanem az "eszmei mondanivaló" felől. (Az idézett fogalmat a sztálinizmus terjesztette el, de más névvel ott volt a Horthy-idők és a még korábbi világ konzervatív irodalomszemléletében – meg az iskolai tankönyvekben.) A megyei napilap közölte a botrányos üzenetet, de a szerkesztőség elhatárolta magát tőle. Én azért is szégyenkeztem miatta, mert szerzője ugyanabban a gimnáziumban tanult, amelyikben én, ciszterci diák volt. A két magyartanár, akiket én ott ismertem, nem ilyen földön csúszó módon gondolkodott. Vajon kitől tanult ez az ember magyar irodalmat? Azt hiszem, hogy nem a tanáraitól, hanem a közhátramozdító közéleti férfiaktól.

Attila, szolgáljon neked elégtételül, hogy ilyen lesállásból támadtak rád. Az igazadat bizonyítja, halálod után emberéletnyi évvel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!