hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ebédelni tilos
Orbán intelmei

2002. 10. 14.
"Mire van szükség, hogy megnyerjük az önkormányzati választásokat? Önbecsülésre és önbizalomra. Miből fakadhat az önbecsülésünk? Az elmúlt négy évből" – kezdte Orbán Viktor a polgári oldal kiskátéját Szécsényben, kedd délutáni kampánygyűlésén. És hogy mit hozott az elmúlt négy év? Például azt hogy "emelt fővel járhatunk, hiszen míg 1998-ban 19 ezer 500 forint volt a minimálbér, addig a ciklus végére már 50 ezer, az átlagbér 67 ezer forintról 114 ezerre emelkedett, miközben az infláció a harmadára csökkent." A határokon átívelő nemzetegyesítésnek köszönhetően magyarigazolvánnyal rendelkezhetnek a határon túliak, magyarok építhették az utakat, hidakat, gátakat – sorjázta Orbán az eredménylistát. 



Orbán Viktor. Önbecsülés és önbizalom Fotó: Vörös Szilárd

Az önbizalomról szólva megjegyezte, hogy a szocialisták már nem tudták az 1994-es kétharmados többséget produkálni, sőt a polgári oldal idén áprilisban 300 ezerrel több szavazatot kapott, mint 1998-ban. A parlamentben csak tízmandátumos különbsége van a kormánykoalíciónak, az embereiket külföldről is haza kell rendelniük a szavazásokra – folytatta, majd váratlanul, mintha valaki a sorokból kérdezte volna, kijelentette: "Köszönöm kérdésüket, jó erőnek és egészségnek örvendek." A közönség vastapssal reagált. Orbán ezután párhuzamba állította az 1947-es kommunista hatalomátvételt és az idei választásokon az MSZP által használt "munkásőr- és ki tudja még honnan előkerült listákat". Felhívta a figyelmet a szavazatszámláló bizottságokban végzendő állhatatos munkára, mert "ebédelni sem lehet hazaszaladni, még cigarettázni sem lehet kimenni, mert különben furcsa dolgok történnek a szavazólapokkal".
A balassagyarmati pártvezetők a megyeháza előtt várták a Szécsényből kissé késve érkező Orbánt. A kapualjban rögtön sor került az első dedikációra. A teremben a szokásos forgatókönyv: köszöntő, polgármesterjelölt, képviselőjelöltek, majd – hosszas, éltető taps után – Orbán Viktoré a szó.

"Hogyan lehet megnyerni az önkormányzati választásokat? Önbecsülés és önbizalom…" – vágott újra a közepébe, majd kisebb változtatásokkal szó szerint megismételte a szécsényi előadását. Így újra megtudhattuk: "nem először jöttek vissza"; "ezerötszáz szavazat döntött", "mindenkire szükség van"; "nem lehet hazamenni ebédelni", cigarettázni dettó; az ellenfél munkásőrlistával dolgozik; "köszönöm kérdésüket, jó erőnek és egészségnek örvendek" és a többi. 

A spontánnak látszó fricskák is ismétlések voltak, akárcsak a tavaszi kampányban. 

Új gondolatmenetnek tűnt viszont a bolsevik-mensevik kérdés. Orbán felidézte az MSZP Baloldali Tömörülésének Népszabadságban olvasott értékelését, miszerint
"a polgári köröktől félni kell, mert azok felülről szervezett, bolsevista képződmények". Ha megpróbál az ember a Baloldali Tömörülés tagjainak agyával gondolkodni, akkor ennek a mondatnak van értelme. "Ha mi vagyunk a bolsevikok, akkor ők a mensevikek, vagyis mi többségben vagyunk, ők pedig kisebbségben" – replikázott Orbán Viktor. Az újszerűség azonban csak addig tartott, míg ki nem derült: Orbán Viktor honlapja szerint a volt miniszterelnök ugyanezt mondta pár nappal ezelőtt Csurgón. Ettől függetlenül Balassagyarmaton frenetikus sikert aratott Orbán, és nem utazott haza üres kézzel. Egy meghatott asszony Szűz Mária-szoborral ajándékozta meg a politikust, egy idős salgótarjáni férfi pedig álmot mesélt el. E szerint álmában egy fiatalembert látott, aki fehér csikót vezetett. A csikó viszont kirántotta a kantárt a fiatalember kezéből, de az álomlátó idős ember megfogta a kantárt. Ebben a pillanatban egy templomban teremtek a csikóval, a férfi az oltárt látva azonnal leborult. Ekkor lépett be a templomba a szomorú arcú fiatalember. Az idős férfi annyit mondott, hogy ne szomorkodjon, mert megvan a csikó. S itt ért véget az álom. 



Kecskemét, október 8. 



Félórával a kezdés előtt megtelt a Kossuth tér. Ez sajátos kihívást jelentett a szervezőknek. 

Három fiatal rendező a MIÉP-es zászlókat lobogtató hat-hét tagú csoporthoz: – Meg szeretnénk kérni, hogy a zászlókat vegyétek le! Tudjátok, csak nemzeti jelképek vannak kint. Nézzétek, a Fidesz-logó sincs sehol.

A választ egy meglepően értelmes arcú, kalapos fiatal fogalmazza meg: 

– Mi csak demonstrálni szeretnénk, hogy támogatjuk Viktor nemzetegyesítő programját. 

– Igen, köszönjük is, de tudjátok, hogy ezzel lesz most tele az országos sajtó. Nem arról lesz szó, hogy mit mond a miniszterelnök, hanem titeket fognak mutatni, és szélsőségesnek nevezik majd a rendezvényt. Tudjuk, mit akartok, de hát értitek… – próbálkozik a szervező újabb érvvel. 

– Igazatok van, de ha folyton meghunyászkodunk a liberális sajtó előtt, akkor mindig zsebre tesznek bennünket. Így nem lehet kitörni ebből. A nemzeti egységet, az országegyesítést bátran kell demonstrálni – szól az ellenérv.

Az egyik rendező már nem bírja tovább cérnával: 

– Akkor szervezzetek ti egy ötezres gyűlést, és ott lobogtathatjátok a zászlóitokat…

A fiatal MIÉP-es vezetőt ez sem hozza zavarba: 

– Holnap jön Csurka István, gyertek el ti is! Kirakhattok annyi Fidesz-zászlót, amennyit akartok.

A szervezők ennél a pontnál kifogytak az érvekből, így az egykori kisdobos zászlóra emlékeztető MIÉP-lobogók az egész este ott lenghettek Orbán Viktor szeme előtt. Persze ehhez az is kellett, hogy a szervezők távozása után kissé letört MIÉP-es aktivistákba lelket öntsön a "főnök": 

– Ne szégyelljük magunkat! A mi táskánkban kotorásznak Medgyessy testőrei, minket üldöznek, nehogy már eltűrjük ezt. Amikor Orbán a hót SZDSZ-es kötődés? polgármester, Szécsi Gábor mellett kampányol itt.

A zászlóaffér után azonban minden rendben zajlott. Philip (született Rátkay Kálmán), a konferanszié, kommunistázó viccet mesélt, aminek az a "poénja", hogy intelligens és becsületes ember nem lehet kommunista. Majd a polgári zenészek polgári esztrádműsora következett. Sasvári Sándor egy csókolózós szám és a Jézus Krisztus Szupersztár betétdala után megrökönyödésre John Lennon Imagine-ére váltott, amelyben azt kérte a hallgatóságtól: "Képzeljék el, hogy nincs menny, nincs pokol, nincs vallás…" (Valószínűleg szervezési hiba történhetett, hisz Orbán Viktor éppen pár nappal ezelőtt jegyezte meg, hogy a fő stratégiai partnereik az egyházak.) A polgármester és a képviselőjelöltek bemutatása után vastaps és ütemes viktorozás közepette színpadra lépett Orbán Viktor: "Mire van szükség, hogy megnyerjük az önkormányzati választásokat? Bizakodó jókedvre, önbecsülésre és önbizalomra. …Köszönöm kérdésüket, jó erőnek és egészségnek örvendek. …Ha mi vagyunk a bolsevikok, akkor ők a mensevikek, vagyis mi többségben vagyunk, ők pedig kisebbségben. …Furcsa dolgok történnek a szavazólapokkal", "no smoking" és a többi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!