hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az egész ország fideszes?

2002. 10. 27.
Legutóbb áprilisban tett meg ilyen hosszú utat Orbán Viktor. Ötvenöt település öt hét alatt, nyolcezer kilométer, és sokezres tömegek mindenütt. Ezúttal azonban elmaradt a jól végzett munka öröme. Pedig most sem fektetett kevesebb energiát a választási turnéba az exkormányfő, de míg áprilisban kimutathatóan javult a látogatások nyomán a jobboldal eredménye, addig az októberi eredmény szempontjából előfordulhatott, hogy ártott némely településen a látogatáskor még több ezer fős hallgatóságot vonzó beszéd. Úgy látszik, meghallgatták Orbán Viktort, de nem elég sokan hallgattak rá. A nagyításhoz kattintson a képre

A volt kormánypártok a tavaszi választási kudarcért még Budapestet tették felelőssé, amit az őszi önkormányzati választásokkal igazolni is kívántak. Orbán Viktor a kampány során még azt a kijelentést is megkockáztatta, hogy "az egész ország fideszes, csak Budapest lóg ki a sorból". Budapest októberben is kilógott a sorból, de a jobboldal várakozásával ellentétben ezzel már nem volt egyedül. Áder János, a Fidesz-MPP frakcióvezetője és a párt alelnöke mégis fontosnak nevezte Orbán Viktor választási körútját, mivel szerinte Orbán Viktor nélkül még ilyen eredményt sem ért volna el vidéken a jobboldal az önkormányzati választásokon. Az alábbiakban összegezzük az exkormányfői látogatásban részesült településeken született eredményeket. 

Az ötvenöt meglátogatott település közül mindössze két kisvárosban volt sikeresnek nevezhető az erőfeszítés: a Zala megyei Lentiben és Vas megyében Körmenden hódította el a polgármesteri széket a jobboldal jelöltje a szocialistáktól. Ezzel szemben hét településen veszítette el a székét a fideszes polgármester, tehát fordult visszájára a helyzet: Ajkán, Keszthelyen, Ráckevén, Sopronban, Szécsényben, Szegeden, Szolnokon és Szombathelyen. Ócsán pedig egy független jelölt szerezte meg az elhunyt fideszes Búza Attila, majd utána a felesége által elfoglalt városvezetői pozíciót. Volt két olyan független polgármester is – Fehérgyarmaton és Nagykállón –, akit Orbán látogatása után szocialista politikus győzött le. Sikerült viszont két független polgármestert fideszes polgármesterrel lecserélni: Edelényben és Esztergomban, valamint esetleg betudható a nagykőrösi változás is Orbán látogatásának: itt szocialista polgármester helyébe került független jelölt. Hét helyet tehát elveszítettek, kettőt megszereztek, függetlenek szempontjából pedig döntetlen az állás: két függetlent fideszes, kettőt szocialista váltott fel. Összességében az Orbán-turné állomásain huszonnyolc kormánypárti polgármestert választottak tizennyolc ellenzékivel szemben.Dessewffy Tibor szociológus:Fontos vetülete volt ennek a választásnak, hogy sokan azt hitték a jobboldalon: ahová Orbán Viktor elutazik ott minden helyzetből fordítani tud. Ez a szerep nyilvánvaló illúzió volt részükről, amit úgy tűnik, hogy maga Orbán is elfogadott, és magára vett. Olyan helyzet alakult ki, mint Sabbatai Zvi esetében, akiről azt hitte a 17. században sok zsidó, hogy ő messiás, aztán kiderült, hogy csak hamis messiás, hiszen a vágyaikat nem tudta teljesíteni. 

Mindenesetre az elemzők és a publicisták jó része most boldogan "dagonyázhat" önnön dicsőségében, hiszen sokan megírták, hogy az, ami áprilisban Orbán Viktor számára rövid távon sikereket hozott, az hoszszabb távon akár bomlási folyamatokat indíthat el. Az önkormányzati választások ezen "jóslatokat" pontosan igazolták: láthatóan vezetési és szervezési, valamint kommunikációs válságba került a Fidesz. Éppen ezért válaszút elé érkeztek a Fidesz vezetői: folytatják a jelenlegi politikát, vagy leszámolnak az eddigi – a szélsőjobb ideológia felé nyitott – taktikájukkal, és elindulnak középre. 

A tömegrendezvényekről szólva, a leköszönt miniszterelnök szónoki területen hasonlít Torgyán Józsefhez, hiszen kiválóan beszél az emberek előtt, és tud játszani a hallgatóság érzelmeivel. Ezt a képességet azonban önmagában nem szabad túlértékelni, hiszen Torgyán a pártjában kibontakozó vezetési válságot szónoki képességei ellenére sem tudta kezelni. Vagy például hiába volt képes a MIÉP kivinni kétszázezer embert a Hősök terére a választások előtt, ha csak a megjelentek jelentették a táborukat, és képtelennek bizonyultak bejutni a Parlamentbe. Így az, hogy Orbán Viktor képes szólni a magyar társadalom – most láthatóan egyre zsugorodó – részéhez, és tömegrendezvényeket tart országszerte, nem jelenti, hogy növekedne a befolyása. Például hiába fordította meg szónoki teljesítményével 10 százalékról 40 százalék felettire a szombathelyi polgármester-jelöltjük támogatottságát, ha a polgármesteri szék mégis a balközép koalícióé lett. Németh Erzsébet kommunikációs szakértő: Orbán Viktor nagygyűléseire vidéken három-ötezer ember megy el, és valóban nagyon forró hangulatúak és sikeresek ezek a rendezvények, mert jó szónok, sodró erej? és szuggesztív előadó. Hallgatósága vélhetően eleve a jobboldali szavazók közül kerül ki, akik számára fontos a volt miniszterelnök személyes jelenléte, hiszen megerősítette elkötelezettségüket. Éppen ezért a Fidesz jelöltjei számára kedvezőnek bizonyult, hogy Orbán személyesen kampányolt mellettük. 

Az ilyen tömegrendezvényeknek azonban nem csak kizárólag pozitív hatása lehet. A szónok akár negatív képben is feltűnhet, ha kivágnak egy részt a műsorfolyamból, és azt a televízión keresztül mutatják be. A mai multimédiás világban ugyanis ami az egyik helyen elhangzik, az egy kis vágással a másik helyen már egészen furcsán hathat. Biztosan máshogy fogalmazott volna Orbán Viktor az Európai Unió kapcsán szükségszerű alkotmányozási kérdésekben egy tévévitában, mint egy ilyen gyűlésen. S nem hangzottak volna olyan fenyegetően a mondatai, mint ahogy a médiumok citálták. Tehát lehetett volna még jobb, csiszoltabb Orbán Viktor személyes fellépése, ha ezeket a veszélyeket semlegesíti. 

Hiányzott viszont, hogy a Fidesznek nem volt központi kampánya, központi üzenetekkel és kampányeseményekkel. Az MSZP ezzel szemben sokkal több pénzt, szellemi energiát és munkát fektetett a választók meggyőzésébe. Egyébként egyik oldal kampánya sem volt szimpatikus, de azt el kell ismerni, hogy az MSZP-é volt a hatékony. Számomra ellenszenves módon az MSZP egyszerre ostorozta az előző kormányt, hogy protekciója volt a kormánypárti városoknak, és ígérte ugyanezt a következő időkre. Például a bajai szocialista polgármester ki is mondta: az elmúlt ciklusban a kormányzati "ellenszél" dacára is sikerült megépíteni a kikötőt és felújítani a hidat, tehát most kormányzati "hátszéllel" Baja csodákra számíthat. 

Etikailag bírálható, de hatásosnak nevezhető az is, hogy az MSZP logója lett a legnagyobb a választócédulákon, hogy hihetetlen mennyiség? pénzt költöttek plakátokra, valamint hogy a jóléti kiadásokkal sok-sok pénzt osztottak ki, miközben emiatt hatalmas deficit jött létre a központi költségvetésben.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!