hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyedülálló jelenség

2001. 09. 23.
Jancsó Miklós azért egyedülálló jelenség a magyar kultúra egén, mert minden esély szerint nemcsak az eddig élt legtehetségesebb, legeredetibb és leghatékonyabb magyar filmrendezővel van dolgunk, hanem azzal a művésszel is, aki a pályáján hihetetlen mennyiségben tud megújulni. Az, amit ő a hatvanas évek első felében produkált, elkezdve már az Oldás és kötés-től, ami akkor is egy különleges szakmai megújulás volt, befejezve a mostani filmekig, és egyáltalán nem mondanám, hogy a pályája végéig, mert még csak nyolcvanéves.

Kiderült, hogy egész egyszerűen ő az az ember, aki a legjobban érti ezt az átalakulást – úgy értem, a magyar filmrendezők közül –, és ezt képes hallatlan ironikusan és hihetetlen korszer? formákban a tudtunkra is adni. Egyszóval annak az egyébként kihalóban lévő fogalomnak, amit modern művészetnek hívnak – amit végtelenül sajnálok, hogy megszűnőben van, de megszűnőben van –, ő nem pusztán az egyik utolsó mohikánja (mert azzal nem sokra mennénk, főképp nem születésnapi tiszteletadáskor), hanem az a megújítója, aki képes azt át is hozni egy új világba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!