hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trumpnak is üzentek a techóriások
Háború az Infowars ellen

2018. 08. 09.
Mérföldkövet jelent a digitális tartalomcenzúrában, hogy augusztus elején 24 óra alatt a legnagyobb techplatformok összehangoltan letiltottak egy milliós látogatottságú amerikai alternatív híroldalt.

Az áldozat, Alex Jones és oldala, az Infowars az egyik legnagyobb – bár elsősorban Amerikában ismert – alternatív – jobboldali hírbirodalom, amelyet az különböztet meg a műfajban fő konkurenseitől – az elsősorban hírszolgáltatást végző Breitbart Newstól és a Drudge Reporttól –, hogy egy eltéveszthetetlen hangú és karakterű rádiós műsorvezetőre épül, aki a közösségi technológiát felhasználva az utóbbi években többmilliós, elkötelezett közönséget szerzett magának. Egyedül Alex Jones most megszüntetett YouTube csatornájának 2,5 millió feliratkozója volt, és Facebook oldalai, valamint az Apple által forgalmazott audio­anyagai is milliós közönséghez értek el.

Most ez az évek alatt szorgos munkával felépített „közösségi médiabirodalom” egy szempillantás alatt semmivé lett. Az első augusztusi hétvégén a három technológiai óriás összehangolt lépéssel eltüntette felületeiről Alex Jones műsorait és termékeit. A YouTube törölte az Infowars videocsatornáit, a Facebook véglegesen megszüntette Jones közösségi oldalait, és az Apple is eltávolította az online formában hallgatható és letölthető adásait (bár az AppStore-ban egyelőre még jelen van az Infowars alkalmazás, amin keresztül elérhetők a máshonnan letiltott videók). A techóriások döntését követte a Spotify audióalkalmazás, a Twitter viszont egyedüliként nem korlátozta Alex Jones és az Infowars fiókját. (Kapott is ezért  a cenzúra liberális védelmezőitől, akiknek amúgy is csípi a szemét, hogy Donald Trump a Twittert tette fő kommunikációs csatornájává.)

Vége a csendes cenzúrának

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!