hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Merkel, Orbán: két jóbarát?
Szoros német–magyar gazdasági kapcsolatok

2018. 08. 02.
BMW-gyár épül Debrecenben. Az esemény legfeljebb az időnként felerősödő politikai szócsaták fényében lehet váratlan; a német–magyar gazdasági Kapcsolatok olyan szorosak, hogy Orbán Viktor már hat évvel ezelőtt „a délnémet ipari zóna részévé” nyilvánította Magyarországot.

Szijjártó Péter külügyminiszter kedden rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta, a BMW-vel 14 hónapja zajlanak egyeztetések. A vállalat több ország városait vizsgálta az új európai gyár helyszínéül, végül Debrecenre esett a választás. A beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót, és több mint ezer munkahely jön létre. A kijelölt terület a jövő év második felében kerül a BMW tulajdonába, nagyjából ekkor kezdi meg a cég a munkaerő toborzását is. A tárcavezető elmondta: a város melletti 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak elő hagyományos és elektromos meghajtású autókat. A gyár kapacitása évente 150 ezer autó gyártására lesz elegendő.

A külügyminiszter kitért rá: a világgazdaságban olyan gyors és mély változások zajlanak, hogy modern kori ipari forradalomról lehet beszélni, ahol az új technológiák folyamatosan változtatják meg a siker kritériumait. Ebben az új korszakban a vállalatok versenyben állnak az új technológiák alkalmazásáért, az országok pedig a beruházásokért – magyarázta. Hozzátette: ez az új korszak különösen nagy hatással van az olyan nyitott gazdaságú országokra, mint Magyarország. Szijjártó Péter úgy látja, amikor Magyarország benevezett ebbe a versenybe, komoly érveket tudott felsorakoztatni maga mellett, így az alacsony adókat, a rugalmas munka­erő-szabályozást, a duális szakképzést és a színvonalas informatikai, műszaki képzéseket.

Mint mondta, a minderre épülő gazdaságpolitika sikeresnek bizonyult, a beruházások évről évre növekednek, tavaly minden rekordot megdöntve 96 új beruházás érkezett a beruházás­ösztönző rendszeren keresztül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!