hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A 40 év alatti férfiak 70 százalékának nincs gyereke
Hol vannak a magyar apák?

2018. 05. 24.
Orbán Viktor személyesen szeretne megállapodást kötni a magyar nőkkel a népességfogyás megakadályozásában. Ám a férfiak gyermek­vállalási kedve pontosan olyan fontos kérdés, mint a hölgyeké.

A harmincas magyar nő̋k kétharmada szeretne gyereket vagy a már meglévő gyermeke mellé másikat. Viszont csupán 20 százalékuk számít aktív tervezőnek, aki tartós párkapcsolatban él és mellőzi a fogamzásgátlást. A harmincas, gyermeket vállalni szándékozó nő̋k többsé́ge még mindig halogatja a szülést, és csak a jö̈vő̋ben szeretne annyi gyermeket szülni, amennyit tervezett (ez a szám átlagosan 2,1 gyermek vállalását jelentené). Ennek egyik alapvető̋ oka lehet, hogy sokan nem élnek tartós párkapcsolatban, vagy még keresik gyermekeik leendő̋ apját.

A nők az anyagi biztonságot és lelki stabilitást jelölik meg a gyermekvállalás előtt figyelembe veendő dolgok között elsőként. Ha a válaszok mögé nézünk, azt a nem túl meglepő dolgot láthatjuk, hogy a kisgyerekkel otthon maradó nő számára ezeket egy megbízható férfi jelentheti.

A demográfiai adatokkal, a születésszám alakulásával, a gyermekvállalással, a családi szerepekkel kapcsolatban számos kutatás és tanulmány jelent és jelenik meg. Ezek túlnyomó többsége vizsgálatának középpontjába a nőket helyezi, pontosabban a szülőképes nőket (15–45). Azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy amennyire a nők felelősek a gyermekvállalással kapcsolatos döntésekért, annyira a férfiak is, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban van az erősebbik nem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!