hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Doktor Marx a zsidókról
Műveivel megtanította a világot gyűlölni (2. rész)

2018. 03. 08.
„Nos hát, hogy nevelt-e ki Marx gyilkosokat, nem tudom, de ahogy hallom, a férfi, akinek a lövései okozta sebeket most is magamon hordozom, Marx neveltje volt” – mondta Otto von Bismarck a berlini Reichstagban, 1886. március 31-én. Amit a német kancellár csak sejtett, a 20. század drámai módon igazolta.

Václav Havel híres, 1989-ben, a frankfurti Paulskirchében elmondott beszédében a kimondott és leírt szavak világformáló hatalmát Krisztus és Marx szavainak szembeállításával érzékeltette. Krisztus beszéde fényt és életet hozott a világba, ami kétezer éve élteti az emberiséget. Marx szavai is túlélték szerzőjüket, és igazi romboló erejük csak halála után mutatkoztak meg. Havel ezt a láthatatlan radioaktív sugárzás hatásával érzékeltette: a gyűlöletteli szavak pusztítása is sokszor csak később, a következményekből mérhető fel igazán. Thomas Mann-nak tulajdonítják a mondást, miszerint „a ma könyvei a holnap tettei”. Valójában Marx is ebben hitt, mert felismerte, hogy „az elmélet anyagi hatalommá válik, ahogy megragadja a tömegeket”.

Elgondolkodtató, hogy a marxizmus és kommunizmus áldozatainak a számát először csak 1997-ben merték összesíteni. A Stéphane Courtois francia történész által vezetett kutatócsoport A Kommunizmus fekete könyve című, közel 900 oldalas műve szerint „a szám megközelíti a 100 milliót … és az áldozatok száma ennél is nagyobb, ha azokat is számba vesszük, akiknek a szabadságát korlátozták, vagy akiket elhurcoltak, tönkretettek”. A könyv hatalmas nemzetközi figyelmet keltett, angol nyelvű fordítását a Harvard Egyetem kiadója jelentette meg. Húsz évvel később, az 1917-es bolsevik puccs centenáriumi évfordulóján Paul A. Globe, az amerikai külügyminiszter különmegbízottja azt mondta, hogy az újabb kutatások szerint az áldozatok száma közelebb van a 150 millióhoz.

Mérgező szavak könyvtára

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!